na adrese ,

Nepovedené starty raket

Desítka raketoplánů, které kvůli nehodě při startu nedokončily svou misi.

10) Nasa Antares – exploze 6 sekund po startu v prostoru motorů prvního stupně následovaná pádem na rampu a výbuchem. (28.října 2014)

9) Raketa Atlas – nepovedený jedné z prvních raket z programu Atlas, který byl ve své době nejrozsáhlejším projektem a v období nejintenzivnějších prací na něm pracovalo 33 000 lidí a celkové náklady se vyšplhaly na 8 miliard dolarů. Další informace jsou tajné.

8) Ariane 5 (ESA) – první zkušební let Ariane-5 dne 4. 6. 1996 skončil několik desítek sekund po startu explozí ve výšce 3500 metrů (a to včetně družic Cluster za 500 milionů dolarů). Příčinou bylo selhání řídícího počítače.

7) Juno II – neúspěšný start americké nosné rakety Juno II s družicí Explorer S1 na palubě. Raketa dostala bezpečnostním důstojníkem rozkaz k sebezničení, když při vzletu vybočila z kurzu. (16.července 1959)

6) Atlas – viz. číslo 9)

5) Titan 1 – selhání mezikontinentální balistické rakety při testovacím odpalu. Projekt Titan byl od počátku považován za záložní projekt pro případný neúspěch programu Atlas.

4) SpaceX Falcon 9 – během devatenáctého letu nosné rakety americké soukromé společnosti SpaceX došlo dvě a půl minuty po startu k explozi a ztrátě rakety. Podle předběžných závěrů vyšetřování (z konce července 2015) havárii způsobila prasklá vzpěra, vinou které došlo k explozi nádrže s tekutým kyslíkem.

3) Atlas-Centaur – necelou minutu po startu explodoval urychlovací stupeň Centaur a vzal s sebou i nosnou raketu Atlas. Porucha byla způsobena izolačním panelem, který se utrhl z Centaura během výstupu, což vedlo k nárůstu tlaku v nádrži a přehřátí kapalného vodíku. přehřál (8.května 1962)

2) Atlas Centaur 5 – asi 1 sekundu po startu klesl tah pomocného motoru a raketa se posadila zpět na odpalovací rampu. Odpalovací komplex a související zařízení utrpěly při následném výbuchu a požáru značné škody. Ztráta tahu byla způsobena vyčerpáním paliva na vstupech turbočerpadla vinou uzavřeného palivového ventilu nebo ventilu řazení. (2.března 1965)

1) Proton M – dne 3. července 2013 startovala z kosmodromu Bajkonur nosná raketa Proton M se třemi navigačními satelity GLONASS na palubě. V podstatě ihned po startu se ihned po startu projevily problémy se stabilizací, což vedlo k sepnutí automatického záchranného mechanizmu, který raketu odklonil mimo rampu a kosmodrom. Poté došlo k explozi a rozpadu na mnoho hořících úlomků. Jediným pozitivem je, že nebyl nikdo zraněn a odpalovací rampa číslo 81 zůstala nepoškozena. Škoda na navigačních satelitech a nosné raketě se odhaduje na 137 milionů USD (necelé 3 miliardy Kč). Za selhání s největší pravděpodobností mohly opačně namontované setrvačníky, které fungují jako polohovací a rychlostní senzory.

Napsat komentář

IMG 20211102 165353

Útok ledního medvěda

IMG 20211103 200240 326 1

Bloggeři v BMW