na adrese

Tyler Durden – Noc je klíč

Pervitinem nasáklý song od nejznámějšího bezdomovce v ČR Davida Štilipa.

Tyler Durden tvořil hudbu zejména ve stylu trap, přičemž velká část jeho tvorby vznikala improvizací (tzv. freestyle). Mezi nejčastější témata jeho písní patří drogy a život na ulici. Štilipova hudba je osobitou a temnou výpovědí člověka závislého na pervitinu a sužovaného psychickými problémy, které částečně pramenily z problematického období dospívání (Štilip mimo jiné pobýval nějakou dobu v diagnostickém ústavu).

Tyler Durden je kontroverzní osobností a rozporuplné reakce vyvolává i jeho hudba. Jeho příznivci oceňují zejména originalitu a syrovost jeho tvorby, pozoruhodnou nápaditost a autenticitu textů, jakož i zvláštní atmosféru písní, v nichž se mísí sklíčenost s určitou snivostí a náznaky spirituality. Na druhou stranu však bývá Durden kritizován za nízkou technickou kvalitu řady jeho nahrávek (mnohé písně byly nahrány pouze na počítačovou webkameru), přičemž častým tématem kritiky je také Štilipův asociální životní styl.

V každém případě je Tyler Durden bezpochyby jedinečnou a nepřehlédnutelnou postavou české rapové scény. Durdena (potažmo GMG) lze označit za kultovní záležitost, jejíž sláva v průběhu času spíše roste. V této souvislosti stojí za zmínku, že jádro Durdenovy tvorby vzniklo v letech 2012-13, nicméně i v roce 2022 získává nové příznivce; mnozí z nich považují Durdrena za jediného českého rappera, jehož tvorba má nějaký zajímavý obsah a je protipólem mnohdy vyprázdněné, šablonovité a nevěrohodné tvorby ostatních českých rapperů. Durden sám sebe označoval za jediného „real“ rappera v ČR, přičemž tento názor sdílí i řada jeho příznivců.

Napsat komentář

IMG 20220123 060025

Drogová válka v Mexiku #4

IMG 20220124 093249

Nebezpečný pluh