na adrese

Občanská válka v Libérii 🇱🇷

LIBÉRIE: Občanská válka v Libérii začala v roce 1989 a s přestávkami trvala až do roku 2003.
Podle odhadů OSN zemřelo v těchto bojích na 250 tisíc lidí a více jak milion lidí opustilo své domovy. Doposud se polovina tohoto počtu do země nevrátila. Vše začala povstalecká skupina Národní vlastenecká fronta Libérie (NPFL), která po celé zemi zahájila v prosinci 1989 ozbrojený konflikt vůči zkorumpované vládě prezidenta Samuela Doea. Ten byl nakonec v září 1990 zatčen, mučen a popraven. Poté se proti NPFL zformovali stoupenci zavražděného prezidenta do Spojeného osvobozeneckého hnutí Libérie za demokracii (ULIMO) a Libérie upadla do první občanské války, která trvala do roku 1997. Boje byly ukončeny dodatkem ke smlouvě spolu se závazkem odzbrojení a demobilizací do roku 1997 a plánovanými volbami v červenci 1997. Charles Taylor založil Národní lidovou stranu (National Patriotic Party – NPP), se kterou s velkou většinou vyhrál volby a ujal se vlády nad zemí. Zdálo se, že válečným útrapám je konec, uprchlíci se začali vracet do země.

Za vlády Charlese Taylora byla ale opozice tvrdě potírána, ostatní vůdci byli vytlačeni ze země, a některé části jednotek ULIMO se přetvořili do jednotek Liberians United for Reconciliation and Democracy – LURD. Tyto jednotky zaútočili v okrsku Lofa s cílem destabilizovat Taylorovu vládu a získat kontrolu nad diamantovými doly v oblasti.

Druhá občanská válka v Libérii je oficiálně datována od roku 2002 do října 2003, kdy jednotky USA a OSN zasáhly s cílem zastavit obléhání hlavního města Monrovie – z tohoto obléhání jsou níže uvedené fotografie (pár jich z bojů v Monrovii v roce 1996).

Charles Taylor byl donucen abdikovat a odešel do exilu v Nigerii.

Napsat komentář

IMG 20220524 072309

Policejní honička v Ohiu 🇺🇸

1a98a358

Nepovedená loupež #10 🇺🇸