na adrese ,

Enukleace (vynětí oka)

Enukleace neboli vynětí pravého či levého oka je zákrok, při kterém dojde k odstranění celé oční bulvy. Následně je při operaci sešita spojivka (popřípadě vložen orbitální implantát). Výsledkem je oční důlek krytý sešitou spojivkou. Víčka zůstávají na místě, po operaci (6-8 týdnů) se za ně vkládá protézka. Jde o nevratný proces.

Ve většině případech jde o odstranění slepého a bolestivého oka, oka vážně poškozeného úrazem (ohrožovalo by i oko druhé, dosud zdravé), oka kosmeticky nevyhovujícího a nebo oka s nádorem.

Důvodem vynětí oka zasaženého nádorem je, zabránit rozrůstání nádoru až do očnice mimo oční bulvu. Odvrátit bolesti oka, které by nádor velkých rozměrů vyvolal (zvýšením nitroočního tlaku) a zabránit rozsevu nádorových buněk do jiných orgánů těla.

Zákrok se provádí v celkové anestezii (uspání a znecitlivění), kterou pacientovi podá anesteziolog. Ten při anesteziologickém vyšetření podá o způsobu znecitlivění podrobné informace. V některých případech lze operaci provést v místním znecitlivění, pokud pacientův celkový stav nedovolí celkovou anestezii podat.

Velmi vzácně může dojít během operace k protržení ztenčené stěny oka. Po operaci se může objevit
prokrvácení okolních měkkých tkání (modřina), které do 14 dnů spontánně (samovolně) odezní. Vzácně může dojít k zánětu měkkých tkání okolí oka, které se léčí antibiotiky (protibakteriálními léčivy). V případě,
že pacientovo tělo nebude tolerovat silikon, může dojít s odstupem času ke spontánnímu
(samovolnému) vyloučení všité podložky, kterou je pak zapotřebí chirurgicky odstranit.

Napsat komentář

20220616 150414

„Ruki Bazuki“ chtěl rozdávat rány už na staredownu 🇷🇺

etymomarzipan02

Čubky z redditu #5