na adrese ,

Downtown Circle v Dubaji 🇦🇪

Dubajská architektonická firma ZNera Space navrhla nový typ ikony moderního města. Projekt nazvaný „Downtown Circle“ zahrnuje instalaci obří struktury ve tvaru prstence kolem nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa (v nejvyšším bodě měří 829,8 m). Prstenec bude umístěn na pěti pilířích ve výšce 550 m a jeho průměr je dle projektu 3 km. Uvnitř pojede vysokorychlostní výtahový vlak.

Struktura je rozdělena na menší kusy, aby vytvořila několik prostorů, které slouží veřejným, komerčním a kulturním programům. Projekt nabízí různé kancelářské a rezidenční typologie, od velkých kanceláří a obytných a pracovních prostor až po lofty i řadové domy. Plocha budovy se skládá ze dvou hlavních prstenců, které drží pohromadě pevný zelený pás – „skypark“ osvětlený přirozeným světlem, ve kterém jsou vybudovány kanceláře a výzkumná centra. Skypark spojuje podlaží vertikálně k sobě a vytváří tak propojený 3D ekosystém s bažinami, vodopády, tropickou vegetací, jeskyněmi, kaskádami, ovocnými stromy a květinami. Projekt zahrnuje oblasti pro sběr dešťové vody a využití solární energie. Konstrukce také zadržuje uhlík a filtruje znečišťující látky ze vzduchu a zároveň poskytuje útočiště pro divoké rostliny a produkci potravin. Skypark v rámci stavby poskytne obyvatelům spojení s přírodou a poskytne možnosti venkovní rekreace a zdravějšího životního stylu. S přihlédnutím k rozvoji pobřežních oblastí a jejich zranitelnosti vůči vzestupu hladiny moří a navrhuje jedinečný městský model jako reakci na tuto hrozbu.

Dopravu má zajistit flotila hyperkapslí s jednotlivou kapacitou 20 míst, které cestují po síti kolejnic umístěných po obvodu prstence. Tyto kapsle mohou cestovat rychlostí 100 kilometrů za hodinu a umožní 360stupňový pohled na celé město z výšky 500 metrů. Projekt má být odpovědí na neustálý růst světové populace a přestavbu městských center, zejména v Dubaji, kde urbanizace vedla k rychlému městskému růstu s charakteristickými mrakodrapy. 550 metrů vysoká megastruktura nabízí alternativu k osamělým a odděleným výškovým budovám, které se nacházejí ve většině metropolitních oblastí.

Napsat komentář

IMG 20220824 164447

Historické momenty (Hollywood)

IMG 20220825 074308

V ohnivém pekle 🇨🇦