na adrese , ,

Mezinárodní antarktická expedice

Fotografie z Mezinárodní antarktické expedice v roce 1989, která byla zároveň i vůbec prvním nemechanizovaným (pouze na psích spřeženích) přechodem Antarktidy. Cesta skupiny vedené Američanem Willem Stegerem a Francouzem Jean-Louisem Étiennem začala 25. července 1989 a skončila po 220 dnech a 6021 kilometrech. Dalšími členy týmu byli Victor Boyarsky (Sovětský svaz), Geoff Somers (Velká Británie), Qin Dahe (Čína) a Keizo Funatsu (Japonsko). Expedice byla provozována ve spolupráci se Sovětským výzkumným ústavem Arktidy a Antarktidy a primárními sponzory byli WL Gore and Associates a Union d’Assurances de Paris (UAP). Účelem expedice bylo přilákat mezinárodní pozornost na kontinent Antarktida a na první známky změny klimatu. Po expedici šest členů týmu navštívilo vůdce svých zemí a lobovalo za ekologický protokol a zákaz těžby v Antarktidě.

The New York Times napsal: „Cesta trvala sedm měsíců; tým vydržel teploty, které klesly na 80 stupňů pod nulou, a jednu bouři, která trvala 50 dní. Nikdo nikdy nezkusil takový polární přechod a je nepravděpodobné, že to někdo ještě někdy udělá.“

Tým se setkal se silnými bouřemi, hlubokými trhlinami a větry na úrovni hurikánů. Jakmile se výprava ocitla na náhorní plošině, cestovala v průměrné nadmořské výšce 3 000 metrů podél pohoří Ellsworth a Thiel na americkou základnu na jižním pólu, kam dorazila 11. prosince 1989. Poté procestovali oblast známou jako „Area of ​​Inaccessibility“, oblast východně od jižního pólu, která kvůli její extrémní izolaci nebyla nikdy překonána na zemi a jen zřídkakdy letadlem. Tým poté navštívil sovětskou základnu Vostok ve vnitrozemí kontinentu a skončil na sovětské vědecké výzkumné základně Mirnyj. 3.března 1990, když opět nastala zima v Antarktidě, byl tým evakuován z kontinentu sovětskou lodí Profesor Zubov.

Cestovali pouze pomocí psího spřežení: šlo o tři spřežení, ve kterém se střídalo 36 psů. Od Antarktického poloostrova k jižnímu pólu měla expedice k dispozici skrýše, které byly po cestě umístěny v pravidelných intervalech během předchozí letní sezóny. K těmto skrýším několikrát přiletělo letadlo Twin Otter, které dopravilo jídlo, odpočaté psy, filmový štáb a fotografa. Několik skrýší se ale vůbec nenašlo, protože je pohřbil navátý sníh. Od jižního pólu po sovětskou stanici Vostok byl tým zásobován Twin Otterem, a od Vostoku do cíle ho podporovaly sovětské nákladní vozy, které se pohybovaly cca 80 kilometrů před expedicí, (shazovaly zásoby a zůstávaly dostatečně blízko pro záchranu, pokud by to bylo potřeba). Jako primární navigace jim sloužil sextant, ale měli u sebe i prototyp GPS, který umožňoval lidem ve Francii jednou denně určit polohu týmu a získat od nich zprávu o 36 znacích. Dr. Qin Dahe sbíral každých 50 kilometrů vzorky sněhu, aby změřil důkazy o změnách klimatu. Po expedici si Dr. Dahe vysloužil vedoucí pozici v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC), organizaci, která v roce 2007 získala Nobelovu cenu za mír. Sovětský člen týmu Victor Boyarsky zase měřil přízemní ozón. V roce 1996 byl Will Steger jmenován prvním průzkumníkem National Geographic. Po expedici založil Centrum pro globální environmentální vzdělávání na Hamline University v St. Paul v Minnesotě a nadaci Willa Stegera, nyní nazvanou Climate Generation. Organizace povzbuzuje mladé lidi, aby přijali opatření v otázkách klimatu. Jean-Louis Etienne následně vedl i několik dalších expedic v Arktidě a Antarktidě.

Napsat komentář

IMG 20220909 120852

Útok na ukrajinské vojáky 🇷🇺🇺🇦

IMG 20220911 054152

Střelba v supermarketu Kroger 🇺🇸