na adrese ,

Balloonfest ’86 🇺🇸

USA: 27.září 1986 se v Clevelandu v Ohiu uskutečnila charitativní akce Balloonfest, během které bylo do vzduchu vypuštěno téměř 1,5 milionu nafukovacích balónků naplněných heliem. Akce, která měla původně být jen neškodnou propagační kampaní, se nakonec změnila v tragédii a ekologickou katastrofu.

Projekt byl koordinován losangeleskou společností Balloonart by Treb, v jejíž čele stál Treb Heining. Ten strávil přípravami šest měsíců. V jihozápadním kvadrantu náměstí Public Square byla vztyčena konstrukce obdélníkového tvaru o velikosti 76 m x 46 m, jejíž výška zhruba odpovídala třípatrové budově. Potažená byla tkaným pletivem, která byla určená k zadržení balónků před vypuštěním. Uvnitř konstrukce pak asi 2 500 studentů a dalších dobrovolníků strávilo několik hodin napouštěním balónků heliem. Kvůli blížící se bouři se organizátoři rozhodli pro dřívější vypuštění celkem celkem 1 429 643 balónků. Za normálních okolností se balónky vyrobené z latexu a naplněné heliem vznesou a zůstanou ve vzduchu dostatečně dlouho na to, aby úplně splaskly ještě předtím, než se snesou k zemi. V tomto případě se ale střetly s frontou studeného vzduchu a deště a stále nafouknuté se tak snesly k zemi a zanášely silnice a vodní cesty v oblasti severovýchodního Ohia. V následujících dnech byly hlášeny také balónky odplavené až na kanadské pobřeží Erijského jezera. Dva rybáři jménem Raymond Broderick a Bernard Sulzer, kteří odešli 26. září 1986 byli v den vypuštění balónků svými rodinami nahlášeni jako nezvěstní. Záchranáři ihned zahájili pátrání, při kterém byl nalezen jejich ukotvený, zhruba pětimetrový člun. Posádka vrtulníku pobřežní hlídky měla kvůli balónkům problémy dostat se k místu pátrání, z lodí zase bylo pátraní po nezvěstných rybářích prakticky nemožné, protože přes balónky nebylo ve vodě nic vidět. 29.září bylo pátrání ukončeno úplně, když byla těla obou rybářů vyplavena na pobřeží. Manželka jednoho z nich zažalovala neziskovku United Way of Cleveland (organizátor akce) a společnost Balloonart by Treb a jako odškodnění požadovala 3,2 milionu amerických dolarů. Později však přistoupila na mimosoudní vyrovnání za nezveřejněnou částku. Balónky snášející se na pastvinu v okrese Medina vyděsily koně (arabské plnokrevníky), kteří údajně kvůli tomu utrpěli zranění s trvalými následky. Chovatelka Louise Nowakowski následně zažalovala společnost United Way a požadovala 100 tisíc amerických dolarů jako odškodné (později rovněž přijala mimosoudní vyrovnání za nezveřejněnou částku). Letiště Cleveland muselo uzavřít jednu ze svých vzletových a přistávacích drah po dobu asi 30 minut. S přímou souvislostí s balónky bylo také nahlášeno několik silničních dopravních nehod. Odklízení pak trvalo dalších několik týdnů. Zbytky balónků ovlivnily vodní toky a vytvořily ekologické riziko.

V Guinnessově knize rekordů z roku 1988 je tato událost uznána jako světový rekord v počtu najednou vypuštěných nafukovacích balónků. Poté vydavatel tuto kategorii pro jistotu rušil, aby snad někoho nenapadlo pokoušet se o něco podobného.

Napsat komentář

MV5BYTk0Mjc3MTUtYmNjMi00ZmNmLWI5N2MtNDVkZGVkYmY0OTQ0XkEyXkFqcGdeQXVyODQ0MTc2Mjg@. V1

Smrt ruské dabérky 🇷🇺

IMG 20230411 004214

Vražda ve smoke shopu 🇺🇸