na adrese

Narco-ponorka 🇪🇸

ŠPANĚLSKO: Španělská policie umožnila britské BBC přístup do ponorky, ve které tři muži dopravili z amazonského deštného pralesa do Španělska tři tuny kokainu v hodnotě 150 milionů dolarů. Ve 20metrové podomácku vyrobené ponorce ze sklolaminátu strávili dlouhých 27 dní a nocí a v minimální hloubce překonávali Atlantský oceán.

Reportér BBC Nick Beak to uvnitř popsal jako stísněné až klaustrofobní a naprosto primitivní. Byl tam jen volant a pár ciferníků of přístrojů a v zámku zapalování trčel zrezivělý klíč. Ponorka musela být nesnesitelně hlučná a horká, protože motor na zádi spálil během cesty 20 000 litrů paliva. Přesto se tým dvou ekvádorských bratranců a jednoho bývalého španělského boxera vydal na dlouhou plavbu. Jedli energetické tyčinky a sardinky v konzervě a vyprazdňovali se do plastových sáčků. Kromě tří tun kokainu za 150 milionů dolarů toho moc dalšího nevezli. Tato tajná mise, která se uskutečnila na konci roku 2019, však nevedla k obohacení posádky. Za prvé je od samého počátku sledovaly orgány činné v trestním řízení, včetně Britské národní kriminální agentury (NCA). A za druhé měla ponorka stále technické problémy a nakonec uvízla na mělčině u pobřeží španělské Galicie.

Ponorka se nakonec stala čestnou trofejí v boji proti obchodu s drogami a nyní je vystavena na parkovišti policejní akademie ve španělském městě Avila. Náklad obsahoval desítky hnědých svazků velikosti cihel s emblémem Supermana – tito drogoví dealeři měli zjevně pocit nezranitelnosti. Za každý takový balík se platí 30-35 tisíc dolarů. Když pak drogu prodají na ulici, dostanou dvakrát tolik. Laboratoř by z toho mohla podle policie vyrobit až 200 kg drogy denně o čistotě 95 %.

Podvodní převoz drog však nabírá na síle – ještě minulý měsíc byla u pobřeží téže Galicie objevena další ponorka. „Obchodníci s drogami používají ponorky, aby se dostali do Afriky a Evropy více než 20 let, ale zatím se nám podařilo chytit pouze tyto dvě. I tak se jednalo o úspěšnou operaci – poprvé se v Evropě našlo až jeden a půl tuny kokové pasty (surový extrakt z listů koky)“, vysvětluje Antonio Martínez Duarte, hlavní komisař španělské Národní policejní narkotické brigády.

Dokonce se říká, že někde v Atlantiku, v oblasti Kanárských ostrovů a Azor, se nacházel celý hřbitov kokainových ponorek, záměrně potopených poté, co byl jejich náklad úspěšně dopraven na místo určení. Každá taková operace je triumfem týmu mechaniků, kteří diskrétně pracují v hlubinách jihoamerické džungle, obvykle někde v Guyaně nebo Surinamu.

„Tato operace potvrzuje vazby mezi kolumbijskými a mexickými gangy, které začaly spolupracovat se španělskými gangy,“ zdůrazňuje vrchní komisař Duarte.

Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) se mezi lety 2020 a 2021 produkce drog zvýšila o třetinu – jde o rekordní nárůst od roku 2016. Belgické přístavní město Antverpy se stalo jedním z míst v Evropě, kde je nárůst nabídky drog nejpatrnější. V roce 2022 tam bylo zachyceno rekordních 110 tun kokainu. Bylo toho tolik, že musela být spálena v pecích v několika fázích. Podle některých odhadů se přitom úřadům daří zachytit pouze 10 % veškerého kokainu připlouvajícího do přístavu a zbytek nákladu je přepravován do Nizozemska, odkud se již rozchází po celém zbytku Evropy, včetně Spojené království. Jak přiznal šéf celníků v antverpském přístavu, s takovou vlnou tento boj proti obchodu s drogami nikdy nevyhrají. Mezitím se tato bitva již přelila do ulic samotného města. V lednu letošního roku byla při přestřelce mezi drogovými gangy zabita 11letá dívka. Došlo to až do bodu, kdy se belgický ministr spravedlnosti Vincent van Kvikenborn musel poslední rok skrývat v tajných bytech poté, co policie odhalila spiknutí nizozemských zločinců, kteří plánovali jeho únos, a poblíž ministrova domu bylo nalezeno auto se střelnými zbraněmi. Podle belgického prokurátora Michela Cleze se kokainový zločin vymkl kontrole, protože materiální zdroje a vliv těchto gangů daleko převyšují ty, kteří se je snaží postavit před soud. Díky praní špinavých peněz a korupci jsou jejich možnosti nekonečné, pokud jde o úplatky dělníkům v přístavech, policistům a dalším. Belgická kokainová krize je evropskou kokainovou krizí, a jak varuje OSN, dříve soupeřící mezinárodní gangy spolupracují více než kdy jindy. A po úspěchu v Evropě se jistě přesunou do Asie a Afriky hledat nevyčerpatelné zdroje zisku.

Napsat komentář

IMG 20230426 064905

Psycho matka ubodala své dítě 🇰🇪

YouCut 20230426 190451081 thumb1

Antifa Pussies 🇺🇸