na adrese

Úmyslné zřícení letadla 🇺🇸

USA: 29letý Trevor Jacob, bývalý snowboardingový olympionik a youtuber proslavený svými kaskadérskými kousky, v prosinci loňského roku úmyslně opustil letadlo a nechal ho zřítit v kalifornské oblasti Santa Barbara. Celou událost přitom zachytil na kameře a sdílel na svém YouTube s názvem „I Crashed my Plane“. V záznamu tvrdil, že se letadlu porouchal motor a v panice se rozhodl vyskočit z kokpitu. Nyní mu hrozí až 20 let vězení.

Experti se domnívali, že vše udělal záměrně kvůli vyšší sledovanosti. Domněnky nyní potvrdil americký Federální letecký úřad (FAA), který mu odebral pilotní licenci. Pokud tak neučiní, může čelit dalším právním krokům, včetně pokuty až do výše 1644 dolarů (v přepočtu zhruba 37,5 tisíce Kč) za každý den, kdy ji nevrátí. 

Federální letecký úřad poukázal na průkazné detaily, které zjistili vyšetřovatelé pádu letadla. Během letu otevřel levé boční pilotní dveře dříve, než prohlásil, že motor selhal. Před vyskočením se nepokusil kontaktovat řízení letového provozu na nouzové frekvenci, nepokusil se znovu nastartovat motor zvýšením proudění vzduchu nad vrtulí a nevyhledal místo k bezpečnému přistání, přestože v dosahu klouzání bylo více oblastí, kde mohl bezpečně přistát. Po havárii prý Jacob vyzvedl a následně zlikvidoval trosky.

„Prokázal jste nedostatek opatrnosti, úsudku a odpovědnosti, když jste se rozhodl vyskočit z letadla pouze proto, abyste mohl pořídit záznam havárie. Vaše hrubé a úmyslné jednání v těchto dnech naznačuje, že v současné době postrádáte míru opatrnosti, úsudku a odpovědnosti, která je vyžadována od držitele osvědčení,“ napsal letecký úřad v dopise adresovaném Jacobovi.

V dohodě o vině a přiznal, že nikdy neměl v úmyslu s letadlem přistát. Jacob umístil několik kamer v různých částech letadla a vzal s sebou padák a selfie tyč.

V nejbližší době se má objevit u soudu.

Celé video zde

Napsat komentář

14591

Muzeum TeamLab Borderless 🇯🇵

IMG 20230513 061734

Stačí se domluvit 🇺🇦🇷🇺