na adrese ,

Nebeský hák 🇺🇸

V zájmu americké vojenské rozvědky konstruktér Robert Fulton vyvinul a otestoval v letech 1957-58 unikátní systém pro vyzvednutí člověka ze země na palubu letadla, aniž by došlo k přistání. Toto zařízení se nazývalo Skyhook (Nebeský hák) a navzdory zdánlivé fantasknosti se ukázalo, že je úspěšné a dostatečně bezpečné pro provoz. Systém vznikl hlavně pro situace, kdy je přistání nemožné nebo příliš nebezpečné. Původně byl určen pro vojenské účely, například záchranu sestřelených pilotů – primárně jej tedy využívali CIA, námořnictvo a letectvo USA. Později však našel uplatnění i během civilních záchranných operací v odlehlých nebo horských oblastech. Poblíž osoby čekající na záchranu byl nejprve z letícího letadla shozen kovový kontejner o hmotnosti 150 kg. Ten obsahoval teplou kombinézu a speciální „postroj“, který si dotyčný musel obléknout, balón, který se nafouknul héliem a 150 metrů dlouhou nylonovou šňůru. Jeden konec šňůry byl připevněn k balónu a druhý k postroji.

Systém Fulton Skyhook je sice ve výzbroji amerických speciálních jednotek, ale jeho použití v jeho původní podobě je dnes omezené. V moderních způsobech záchrany a evakuace se používají efektivnější a bezpečnější technologie – vrtulníky a speciální letadla schopné vertikálního vzletu a přistání (VTOL). Americký tisk uvádí, že při použití modernizovaného systému Skyhook je tímto způsobem současně vyprostit až šest osob nebo náklad o hmotnosti až 680 kg.

K nejznámějšímu použití v ostré akci došlo na podzim roku 1958, kdy Američané vylodili dva své agenty na polární stanici Severní pól-5, kterou o dva roky dříve opustili sovětští specialisté. Agenti seskočili z bombardéru B-17 a několik dní stanici prohledávali. Američany zajímaly veškeré návrhy dokumentace související s meteorologickými pozorováními v Arktidě a navíc komunikační prostředky používané sovětskými polárníky. Po splnění úkolu byli agenti evakuováni pomocí Skyhooku a průzkumného letounu P2V-7 „Neptun“.

Napsat komentář

IMG 20240703 190354

Útok nožem na vojáky IDF 🇮🇱🇵🇸

YouCut 20240704 135517531 thumb1
NSFW
Příspěvek může obsahovat nahotu, pornografii, vulgarity, násilí nebo jiný potenciálně rušivý obsah

Sexy Máří Magdaléna 🇨🇦