na adrese ,

Příběh letu Air Canada 143 🇨🇦

23.července uběhlo 41 let, co Boeingu 767 společnosti Air Canada došlo v půli letu palivo. Piloti s ním pak museli 17 minut plachtit, než bezpečně dosedli na kanadské základně Gimli.

IMG 20240725 071758

Píše se 23. červenec 1983. Dopravní Boeing 767 (imatrikulace C-GAUN) společnosti Air Canada letí na lince AC143 z Montrealu do Edmontonu s mezipřistáním v Ottawě. Na palubě je 8 členů posádky a 61 pasažérů. Vše probíhá normálně až do chvíle, kdy stroj přelétá přes Červené jezero.

IMG 20240725 072028
IMG 20240725 072041

Okolo 20:00 místního času v kokpitu zazní alarm upozorňující na ztrátu tlaku paliva v levém motoru. Kapitán letounu R. Pearson se domnívá, že došlo pouze k selhání pumpy. Jelikož pak palivo může ve vodorovném letu téci k motorům i gravitací, alarm vypíná a pokračuje v letu. O několik vteřin později ale dojde ke ztrátě tlaku paliva i v pravém motoru. Kapitán a první důstojník M. Quintal se proto rozhodují divertovat do Winnipegu. Nestihnou to. V rozmezí pár desítek vteřin oba motory letounu vyhasínají a v kokpitu okamžitě zhasíná většina přístrojů.

Tehdejší výcvik Air Canada se selháním všech motorů vůbec nepočítal. Co hůř, Boeing 767 byl jedním z prvních strojů, u nichž se letové údaje zobrazovaly na displejích (EFIS). Ty ale po výpadku proudu zhasly a posádce tak zbývá jen několik záložních analogových „budíků“.

IMG 20240725 073314

AC143 letěl ve výšce 41 000 stop (12 500 m). Piloti tak mají dost prostoru na plachtění a díky náporové turbíně pohánějící hydrauliku mají nad strojem stále kontrolu. Záložní přístroje ale nezahrnují variometr a piloti tak neznají svou rychlost klesání.

Naštěstí je ale kapitán Pearson velezkušený plachtař. Jen podle oka a citu a tak určuje, že nejdál s boeingem doplachtí při rychlosti 220 uzlů (410 km/h). Quintal mezitím podle výškoměru a údajů o vzdálenosti od řízení letového provozu počítá, zda stroj doletí do Winnipegu.

IMG 20240725 073630

Quintal zjišťuje, že stroj během 19 km vzdálenosti ztratil zhruba 1500 výšky. To stroji dává klouzavost zhruba 12:1. Jelikož je pak Winnipeg příliš daleko, navrhuje Quintal nouzové přistání na bývalé letecké základně RCAF Gimli, kde kdysi sloužil jako vojenský pilot.

IMG 20240725 073850

Ve spolupráci s ATC boeing postupně klouže k ranveji základny. Ani posádka, ani ATC ale netuší, že základna byla přeměněna na autodrom a v daný den zde probíhají automobilové závody. Na části ranveje se tak závodí a podél jejích okrajů stojí desítky aut a karavanů.

IMG 20240725 074053

Teď už ale Pearson nemá jinou možnost, než přistát. Kvůli klesající rychlosti dodává náporová turbína stále méně „šťávy“ hydraulice, kvůli čemuž řízení citelně těžkne. Bez hydrauliky nelze ani vysunout podvozek a posádka tak musí nechat kola vypadnout z šachet jen gravitací. Bez hydrauliky nemůže Pearson ani vysunout klapky. Ve snaze zpomalit a klesnout se proto Pearson rozhoduje pro plachtařský fígl a převádí letoun do skluzu. Daří se mu tak snížit rychlost i výšku, ovládání ale ještě více těžkne kvůli přerušení proudění vzduchu přes turbínu.

20240725 074257

Bez funkčních motorů nevydává letoun prakticky žádný zvuk a lidé na zemi si tak přistávajícího Boeingu všímají až na poslední chvíli. Pearson nemá prostor pro finesu – s letounem „praští“ o ranvej a okamžitě dupe na brzdy. Dvě pneumatiky praskají, přední podvozek se podlamuje. Příď stroje dopadá na ranvej. Je to štěstí v neštěstí, neboť výsledné tření stroj účinně zpomaluje. Uprostřed ranveje je rovněž instalováno zábradlí oddělující dráhy pro dragstery a Pearson úmyslně letoun navádí přímo do něj s úmyslem využít jej k brzdění. Se skřípěním kovu stroj nakonec zastavuje. Od výpadku motorů uběhlo sotva 17 minut, pro piloty to ale byla věčnost. Pasažéři stroj opouští po skluzavkách. Zázrak je dokonán – na zemi ani na palubě nepřišel nikdo k újmě; výjimkou je jen pár drobných zranění při opuštění stroje.

IMG 20240725 074702
IMG 20240725 075015

V následujících dnech budou Pearson a Quintal hlasitě velebeni pro svou odvahu, pilotní umění a pevné nervy. Na pozadí mediálního zájmu se ale rozbíhá vyšetřování. Rychle je zjištěno, že na vině nejsou palivové pumpy ani nádrže, a letounu v půlce cesty skutečně došlo palivo. Kapitán letounu před letem provedl všechny výpočty potřebného množství paliva, stroj byl natankován v souladu s regulemi a nic nenasvědčovalo žádným problémům. Záznamy o údržbě a další data o letounu ale nakonec odhalí nečekaného viníka. Jak se totiž ukáže, den před incidentem byla na letounu hlášena porucha senzoru množství paliva (FQIS), kterou odhalila rutinní kontrola na letišti v Edmontonu. Dotyčný technik problém zjistil, že jeden ze dvou kanálů senzoru přestal fungovat a vyřadil tak senzor z provozu.

IMG 20240725 075804

Výpadky FQIS byly u 767 častým neduhem; ostatně na to upozorňoval i tehdy vydaný bulletin Boeingu. Technik ale neměl po ruce náhradní senzor a proto improvizoval. Sepnutím jističe v kokpitu vadný kanál vyřadil a obnovil tak funkci senzoru, byť ten nyní běžel jen jednokanálově. Druhý den byla o problému zpravena posádka, která se strojem letěla z Edmontonu do Montrealu. Zde ale došlo k nedorozumění, kdy pilot špatně pochopil informaci techniků a domníval se, že stroj se závadou do Edmontonu již přiletěl minulý den. Závada na jednom kanále FQIS znamenala, že množství paliva v nádržích bylo třeba ověřit ručně pomocí měrky. Tak se také stalo a pilot následně údaj z měrky přepočítal na litry a poté na kilogramy paliva (letecké palivo má však nižší hustotu).

IMG 20240725 080228

Ruční měření se shodovalo s údaji z FQIS a stroj tak mohl vzlétnout. Do Montrealu boeing dorazil bez incidentu a následně si jej přebrali Pearson a Quintal. Při předávce pak předchozí pilot posádku informoval o poruše a také jim předal svůj výše zmíněný chybný závěr. Během příprav na vzlet se mezitím jeden z techniků rozhodl problém prozkoumat. V kokpitu proto sepnul jistič vadného kanálu FQIS a spustil jej, aby mohl provést diagnostiku. S oběma kanály zapnutými indikátory paliva zcela zhasnuly, stejně jako den předtím. Technik jistič vadného kanálu označil a pokračoval v práci. Než ale mohl diagnostiku dokončit a vadný kanál opět vypnout, vyrušil jej příjezd palivové cisterny a on kokpit opustil. FQIS byl nyní mimo provoz. Jistič vadného kanálu pak byl sice označen, ale zároveň zapojen.

IMG 20240725 080735

Když pak do kokpitu vešel Pearson, našel to, co očekával – označený jistič a nefunkční indikátory paliva. To by normálně činilo stroj neletuschopným, avšak Pearson se na základě mylné informace domníval, že stroj s poruchou bez problémů letěl a stačí jen ověřit palivo měrkou. Zde je třeba zmínit, že Boeing 767 byl v té době prakticky nový typ, provozní manuály se teprve ladily a některé stránky byly prázdné v očekávání doplnění. Z toho důvodu posádky spoléhaly více na názor mechaniků než na manuál, a Pearson proto věřil, že letoun je bezpečný. Tehdejší manuály Air Canada také přesně neurčily, kdo má spočítat potřebné množství paliva. Počítali tak 4 lidé – 2 mechanici a Pearson i Quintal. Jeden z mechaniků se spletl, druhému došel papír a nakonec tak musela vše spočítat posádka s využitím svých hlav a log. pravítka.

IMG 20240725 080925

Pearson se rozhodl natankovat palivo

na cestu až do Edmontonu, na což potřeboval 22 300 kg paliva. Měrka po přepočtu ukázala, že v nádržích již je 7682 l.. Toto číslo musel Pearson převést na kilogramy a jeho odečtem od 22 300 kg zjistit, kolik paliva musí do nádrží přidat. Hustota paliva byla 0,803 kg/l a správně tak bylo třeba natankovat 20 088 litrů paliva. Pearson a Quintal ale spočetli, že potřebují jen 4917 litrů. Jakpak to? Důvodem byla školácká chyba. Oba muži totiž počítali s hustotou v librách na litr, nikoliv v kilogramech na litr. V té době kanadské letectví teprve přecházelo z imperiálních na metrické jednotky. Palubní počítač nových Boeingů 767 tak již používal metrickou soustavu, pozemní personál ale často stále zůstával u soustavy imperiální. Pearson a Quintal tak počítali s hustotou 1,77 lb/l. Během mezipřistání v Ottawě pak proběhlo druhé měření, které přineslo údaj 11 430 litrů. Pearson následně svou chybu zopakoval a kvůli použití chybné jednotky hustoty se domníval, že má v nádržích 20 400 kg paliva. Ve skutečnosti ale z Ottawy vzlétl se sotva 10 100 kg.

Se sotva půlkou potřebného paliva proto nebylo divu, že motory v půli cesty vyhasly. Od katastrofy pak letoun zachránilo jen umění kapitána a velká dávka štěstí. To nic neměnilo na tom, že celý incident byl způsoben řetězcem nedorozumění a školáckých chyb.

Napsat komentář

YouCut 20240725 062749833 thumb1

Řidička sejmula dva chodce 🇬🇧

twittervid.com TOGAjano21 82f583 thumb1
NSFW
Příspěvek může obsahovat nahotu, pornografii, vulgarity, násilí nebo jiný potenciálně rušivý obsah

Zraněný voják 🇷🇺