na adrese

Trans-boxeři na olympiádě 🇫🇷

Zápasy 25letého alžírského trans boxera Imane Khelifa a o tři roky staršího kolegy Lina Yu-Tinga z Tchaj-wanu proti ženám na Olympiádě v Paříži přitahují značnou pozornost. Oba se narodili jako muži, ale reprezentují své země v ženské kategorii. Loni byli oba diskvalifikováni ze světového šampionátu kvůli nesplnění genderových testů o způsobilosti pohlaví – Khelif nesplnil kritéria způsobilosti kvůli zvýšené hladině testosteronu a Yu-Tingovi zase nevyšel biochemický test a pořadatelé mu odebrali bronzovou medaili. Alžířan tehdejší rozhodnutí boxerské organizace označil za „obří spiknutí a konspiraci.“ „Svět se spikl proti Alžírsku. Lidé nechtěli aby alžírská vlajka zavlála na mistrovství světa a aby naše země získala zlato,“ prohlásil.

Mezinárodní boxerská asociace je proti startu transsexuálů na šampionátech. Na olympijských hrách ale box spadá pod Boxing Unit Paris 2024, což je jednotka organizovaná Mezinárodním olympijským výborem a ten má mnohem milosrdnější požadavky.

Podle dosavadních průzkumů je průměrná síla úderu větší o 162 procent u trans lidí, kteří prošli mužskou pubertou, než u žen.

IMG 20240801 144457
Imane Khelif

Italka Angela Carini zápas ve velterové váze raději vzdala hned v prvním kole a Khelif podstoupil do čtvrtfinále. V ringu si Italka odmítla se soupeřem potřást rukou a opustila ho v slzách.

Yu-Ting zítra nastoupí v osmifinále pérové váhy proti Sitore Turdibekové z Uzbekistánu.

IMG 20240801 143414
Lin Yu-Ting

Napsat komentář

new video shows hezbollah rocket hitting soccer field killing 12 children in israel

Dopad rakety na hřiště 🇮🇱🇱🇧

YouCut 20240802 070607635 thumb1
NSFW
Příspěvek může obsahovat nahotu, pornografii, vulgarity, násilí nebo jiný potenciálně rušivý obsah

Dítě rozdrcené bránou 🇮🇳