na adrese

Příběh Marianne Bachmeier 🇩🇪

Chtěla se stát slavnou modelkou, ale po smrti dcery smrt se nakonec proslavila ze zcela jiného důvodu.

IMG 20240813 205242
Marianne a Anna

Marianne Bachmeier se narodila v 3.června 1950 ve městě Sarsted v Dolním Sasku. Její dětství lze jen stěží nazvat šťastným. Vyrůstala ve velmi silně věřící a konzervativní rodině. Její otec byl těžký alkoholik a člen nacistické strany. Rodiče se nakonec rozvedli, její matka se znova vdala a Marianne si vzala do péče. Otčím však nebyl o nic lepší a neustále obě šikanoval. Když bylo Marianne pouhých devět let, byla znásilněna mužem z rodiny Bachmeierových. Poté ji buďto obviňovali z toho, co se stalo, nebo naopak – chválili ji a zasypávali dárky, aby to nikomu neřekla. Poprvé otěhotněla v 16 letech, podruhé o dva roky později. Obě děti byly poslány do pěstounských rodin a samotnou Mariannu její „starostliví“ rodiče prostě vyhodili z domu.

IMG 20240813 220238

Následně začala chodit s manažerem hospody Tipasa, kde pracovala, a s ním otěhotněla potřetí. Ve svých 22 letech porodila dceru Annu a ačkoliv se její partner na výchově nepodílel, Marianne se rozhodla, že si dítě nechá. Neměla však hlídání a v důsledku toho s ní její dcera trávila celé noci v práci. Anna neměla zdravý režim a byla vychovávána tak trochu kočovným způsobem, což vyobrazily i dva dokumentární snímky, které byly o Marianne natočeny. Dívka byla však na svůj věk překvapivě samostatná. Dle dostupných informací si Marianne moc dobře uvědomovala, že je její situace problematická, a tak chtěla dát k adopci i Annu. To ale kvůli předčasné smrti své holčičky nestihla.

IMG 20240813 213754

Sedmileté Anně stal osudným 5. květen 1980, kdy se pohádala se svou matkou, a tak se rozhodla, že nepůjde do školy. Místo toho chtěla jít ke své kamarádce, ovšem cestou ji unesl Klaus Grebowski – 35letý řezník ze sousedství, kterého malá Anna několik dní předtím navštívila, aby si hrála s jeho kočkami. Také šlo o v minulosti usvědčeného sexuálního delikventa, který znásilnil dvě 9leté dívky. Kvůli svým činům sice v roce 1976 podstoupil chemickou kastraci, ale později se ukázalo, že se následně podrobil hormonální léčbě, aby kastraci zvrátil. Grebowski držel Annu několik hodin ve svém domě, sexuálně ji zneužíval a nakonec ji uškrtil punčochami své snoubenky. Tělo dívky pak svázal, zabalil do krabice a nechal jej na břehu kanálu. Ještě téhož dne ho jeho snoubenka udala policii, protože Klaus jí o všem řekl. V tu chvíli už Annu hledali, když Marianna zjistila, že dívka nebyla ve škole a nevrátila se domů.

IMG 20240813 215804

Projednávání případu začalo až v březnu 1981, téměř rok po Annině vraždě. Grabowski, který byl známý jako přátelský a jemný člověk, se u soudu projevil úplně jinak: všem se vzepřel, nepopřel fakt o vraždě Anny, ale odmítl se přiznat ke znásilnění. Také začal tvrdit, že ho sedmiletá dívka sváděla, a dokonce ho vydírala o peníze, jinak že všem prozradí, jak ji obtěžoval.

IMG 20240813 221746

Obhajoba začala tlačit na to, že Klausovo jednání zavinily hormonální a psychické problémy v důsledku chemické kastrace. Proto by neměl být poslán do vězení, ale na psychiatrickou kliniku. Grabowski byl extrémně sebevědomý a strategie byla velmi funkční. Všechna soudní jednání se pro Mariannu stala mučením. Grabowski se jí například podíval do očí a nazval její dceru „malou děvkou“. Soudce mimochodem tak trochu souhlasil s Grabowskim a tvrdil, že dívka mohla zločince vyprovokovat, což Marianne samozřejmě šokovalo. Sama moc dobře věděla, jaké to je, když je znásilněna malá holčička a pak obviňována z toho, co se stalo. Přišlo třetí a poslední soudní jednání. Grabowski byl znovu vyslýchán, když Marianne Bachmeierová vstala z lavice za ním, udělala pár kroků, zvedla ruku s Berettou 70 a vypálila na Klause osm kulek. „Chtěla jsem ho zabít, ale střelami do obličeje. Bohužel jsem musel toto prase střelit do zad.“ Chtěla tím prosadit spravedlnost a zastavit šíření lží o Anně. Marianna nekladla žádný odpor a v klidu odevzdala zbraň policistovi. Samozřejmě vznikla otázka, jak zbraň k soudu přinesla, ale v roce 1981 se nepoužívaly rámy ani jiné detektory. Kontrola byla povrchová a schovat pistoli v záhybech oblečení bylo snadné. Kauza Bachmeier vedla ke změnám kontrolních pravidel a jejich zpřísnění. Případ si získal velkou mediální pozornost a Marianne prodala svůj životní příběh za asi 100 000 německých marek zpravodajskému časopisu Stern. Tím pokryla své na náklady na právní služby.

IMG 20240813 222029
Kaluž krve po střelbě

Marianna dostala za zabití a držení střelné zbraně šest let vězení, ale po odpykání necelé poloviny trestu byla podmínečně propuštěna. V roce 1985 se provdala za učitele, se kterým odjela do Lagosu v Nigérii na humanitární misi. V roce 1990 se rozvedla, přestěhovala se na Sicílii a začala pracovat v hospici, kde se starala o nejtěžší onkologické pacienty a pravidelně pomáhala na oddělení eutanazie.

O několik let později se „matka pomsty“ dozvěděla, že má rakovinu slinivky. Marianne věděla, že s tímto typem rakoviny dlouho žít nebude, vrátila se do Německa a tam se rozhodla otevřeně vyprávět svůj příběh od začátku do konce. Novinář, kterého si vybrala, získal exkluzivní rozhovor a možnost natočit poslední dny života Marianne Bachmeierové, než 19.září 1996 zemřela. Svého činu nikdy nelitovala. Byla pohřbena vedle své dcery Anny na hřbitově Burgtor v Lübecku.

IMG 20240813 223144

Napsat komentář

YouCut 20240813 195240229 thumb1

Bratislavští lovci potkanů (1948) 🇨🇿🇸🇰

IMG 20240814 073512

Všechno nejlepší 🎁