na adrese

Xeroderma pigmentosum 🇲🇦

Žena z Maroka trpící vzácným genetickým onemocněním xeroderma pigmentosum, jenž způsobuje extrémní rakovinu kůže (několikatisícinásobek normální hodnoty).

Hlavním problémem nemoci je snížená schopnost snášet sluneční záření, které se dostává do kontaktu s kůží. Při vystavení slunečnímu záření mohou vznikat neobvykle těžké popáleniny, které jsou doprovázeny tvorbou puchýřů. Mutace genetické informace nformace v buňkách kůže dávají časný vznik různým formám rakoviny kůže, jako jsou například basaliom, spinaliom, či melanom.

Obranné reakce kůže proti poškození světlem zahrnují místní hromadění barevného pigmentu melaninu. Ten může vytvářet četné pihy, které mají někdy podobu velkých černých nepravidelných skvrn. Kůže sama se snadno vysušuje, je hrubá a nenormálně zesílená. Na sluneční osvit jsou citlivé i oči. Na slunci začnou rychle bolet a zarudnou. Rohovka je extrémně citlivá, takže není téměř viditelná – kromě měsíčního světla (z tohoto důvodu se jim říká ,,lidé měsíce“.)

Kromě dominujícího onemocnění kůže mají pacienti s xeroderma pigmentosum výrazně vyšší riziko vzniku nejrůznějších forem rakoviny vnitřních orgánů. Jde o nevyléčitelnou nemoc.

*Na internetu video koluje s popiskem, že jde o palestinskou ženu, která se stala obětí bomb s bílým fosforem při izraelském náletu.

Napsat komentář

IMG 20240929 082826

Holky v prádle #3 🌍