na adrese ,

Atentát na Luise Carlose Galána (1989) 🇨🇴

KOLUMBIE: 18.srpna 1989 byl na předvolebním shromáždění ve městě Soacha zavražděn 45letý kandidát na prezidenta Luis Carlos Galán.

IMG 20241022 222033

Galán v kampani sliboval umožnit vydávání drogových zločinců do Spojených států, což strašilo hlavně narkobarona Pabla Escobara a členy jeho Medellínského kartelu. V USA by měli malý přístup ke své místní moci a vlivu a soudní proces by vedl k dlouhému pobytu ve vězení. Průzkumy veřejného mínění v té době jednoznačně ukazovaly na Galánovo vítězství ve volbách a tak Escobar nařídil jeho likvidaci.

První výhrůžky atentátem Galán obdržel telefonicky krátce po sjezdu Liberální strany, kde byl oficiálně nominován jako kandidát na prezidenta Kolumbie. Následně byly v jeho poštovní schránce ponechány lístky s výhrůžkami, že zabijí nebo unesou jeho děti. 4.srpna 1989 chtěli Galána zabít pomocí RPG během návštěvy Medellínu, ale atentátu zabránili muži pracující pro Waldemara Franklina Quintera, velitele kolumbijské národní policie v Antioquii. (Quintero byl nakonec zavražděn ve stejný den jako Galán).

Po tomto pokusu Galán a jeho rodina omezili cestování, zejména v noci. Jeho štáb posléze obdržel od kolumbijských zpravodajských služeb informace, které varovaly před skupinou nájemných vrahů zdržujících se v Bogotě. Galánovi bylo doporučeno, aby do města Soacha, které patří do metropolitní oblasti Bogoty, necestoval a raději jel do nedaleké Barranquilly, kde se konal kvalifikační zápas na mistrovství světa ve fotbale v roce 1990. Galán si to však rozmyslel a nařídil personálu, aby se připravili na cestu do Soachy.

IMG 20241022 215824

18. srpna 1989 byl Galán, kterého chránilo osmnáct ozbrojených bodyguardů, zastřelen, když šel na pódium, aby pronesl projev před 10 000 lidmi. Dalších deset osob bylo postřeleno.

IMG 20241022 215815

Galánova smrt vedla k nelítostné válce zaměřené na likvidaci narkomafie.

Podle Johna Jairo Velásqueze aka „Pepka“ a Luise Carlose Aguilara aka „El Mugre“, bývalých nájemných vrahů Pabla Escobara, atentát naplánovali Escobar, Gonzalo Rodríguez aka „El Mexicano“, liberální politický vůdce Alberto Santofimio a další. Velásquez potvrdil, že Santofimio měl jistý vliv na Escobarovo rozhodování, a slyšel ho říkat „zabij ho Pablo, zabij ho!“.

IMG 20241022 224524
Santofimio a Escobar

Za plánování Galánovy vraždy byl Santofimio v roce 2011 odsouzen na 24 let vězení. Podle obžaloby byl do případu zapleten i tehdejší velitel rozvědky Miguel Maza Márquez, který měl za úplatu zařídit snížení počtu členů Galánovy ochranky a umožnil Escobarovým lidem se do ní infiltrovat. V roce 2004 napsal jeden z nájemných vrahů, kterému se podařilo infiltrovat, dopis, ve kterém uvedl, že atentát byl proveden za pomoci zkorumpovaných kolumbijských policistů a některých úplatných bodyguardů. Většina zatčených nájemných vrahů byla zabita ve vězení nebo krátce po propuštění, údajně proto, aby je umlčeli.

Napsat komentář

IMG 20241022 213432
NSFW
Příspěvek může obsahovat nahotu, pornografii, vulgarity, násilí nebo jiný potenciálně rušivý obsah

Pitva rozkládajícího se mimina 🇮🇳