na adrese

Světový úspěch českých pilotů 🇨🇿

Český akrobatický tým Flying Bulls Aerobatics jako vůbec první na světě provedl nejobtížnější manévr – obrácený skupinový přemet kolem mostu.

K akci došlo v Černé Hoře, protože v České republice nejsou dostatečně vysoké mosty tohoto typu.

Rovný nálet je možný jenom z jedné strany, což citelně znesnadňuje pilotáž. Na straně druhé údolí uhýbá do zatáčky, čímž se značně ztěžuje provedení akrobatických prvků. Pro jednotlivé letadlo by to bylo snadné. Ale pro formaci, jež má za letu dynamiku asi jako čtyřmotorový dopravák, šlo o daleko větší oříšek,“ uvedl armádní pilot Stanislav Čejka.

Hlavní akrobatickou delikatesu však představoval tlačený přemet. Jedná se o přemet provedený „hlavou dolů“, tedy na negativním přetížení, při kterém na pilota na rozdíl od „běžných obratů“ působí záporné přetížení (krev z celého těla se tlačí do hlavy) a pilot je tlačen touto silou ven ze sedačky. „Toto nelétá žádná akrobatická skupina ani v otevřeném terénu nebo nad letištěm, natož v úzkém skalním kaňonu!“ zdůrazňuje taktéž armádní pilot Jan Tvrdík s tím, že tento prvek považovali zpočátku za takřka neproveditelný.

Napsat komentář

IMG 20241027 104418
NSFW
Příspěvek může obsahovat nahotu, pornografii, vulgarity, násilí nebo jiný potenciálně rušivý obsah

Neplatič 🇹🇷

IMG 20241027 191713

Sto let na světě 🇨🇿