Maniçoba 🇧🇷

Jde o tradiční brazilské jídlo, které pochází hlavně ze státu Pará v Amazonii. Připravuje se z listů manioku (cassavy, česky také maniok jedlý), které jsou jedovaté (obsahují kyanogenní glykosidy) a aby bylo bezpečné je jíst, musí se nepřetržitě vařit po dobu jednoho týdne. Poté se listy rozmixují a vznikne tmavá pasta, která se vaří s různým masem: nejčastěji uzené vepřové, ale také hovězí, slanina, sušené maso, někdy i ryby. Je to tedy něco jako hodně hutný „brazilský guláš“ s výraznou chutí. Podává se s rýží a farofou (pražená manioková mouka).
Anglický koláč Stargazy 🇬🇧

Stargazy pie („koláč s hvězdami“ nebo spíš „koukající na hvězdy“) je hodně netradiční anglické jídlo, typické pro oblast Cornwallu. Jde o sladko-slaný rybí koláč, většinou plněný sardinkami (nebo jinými rybami) a někdy vejci, slaninou, cibulí a bramborami. Největší zvláštnost: několik ryb se peče tak, že jim hlavy (a někdy i ocasy) vyčnívají z těsta ven a „dívají se na oblohu“. Vnitřek koláče je šťavnatý, protože rybí olej stéká dovnitř a ochucuje náplň. Pochází z vesnice Mousehole v Cornwallu a tradičně se peče na svátek Tom Bawcock’s Eve (23. prosince), kdy si místní připomínají rybáře Toma Bawcoka, jenž podle legendy vyplul v bouři a zachránil vesnici před hladem. Úlovek pak zapekli právě do koláče.
Ústřice ze Skalnatých hor 🇺🇸

Ve skutečnosti nejde o mořské ústřice, ale o smažená býčí varlata (někdy i telecí, prasečí, beraní). Nejprve se oloupou z tvrdé blány, nakrájí se na plátky nebo kousky, obalí se v mouce nebo těstíčku a pak se usmaží ve fritéze. Jde o typický pokrm pro americký Západ – státy jako Colorado, Montana, Wyoming, Texas, Oklahoma. Vznikl u kovbojů a rančerů, kteří využívali všechny části poraženého zvířete. Často se podávají jako pochoutka na rodeu, festivalech nebo v hospodách – obvykle s dipem, třeba koktejlovou omáčkou. Je to bráno trochu jako „test odvahy“ pro turisty, ale místní to považují za normální delikatesu.
Salát s „prasečími čenichy“ 🇨🇳

Studený salát z houby klihatky černé, které v Číně říkají „prasečí čenich“. Tyto kulaté, ploché houby, rostoucí na padlých kmenech stromů, sice můžou připomínat prasečí čenich, ale Číňané jim tak říkají z jiného důvodu. Tyto houby jsou jedovaté, ale prý je v pořádku, když je 20krát omyjete, přidáte do nich trochu soli a přes noc je dáte do lednice. Malé množství jedu v nich však zůstává, a proto ráno po snědení salátu obličej mírně otéká a připomíná prasečí čenich.
Mämmi 🇫🇮

Tradiční finský velikonoční dezert. Jde o hustý sladký kašovitý pokrm z žitné mouky, žitného sladu a vody. Dochucuje se melasou, pomerančovou kůrou a trochou soli. Směs se peče dlouho (i několik hodin) při nízké teplotě, až ztmavne skoro do černa a získá karamelovo–sladový tón. Je bohatý na bílkoviny, vlákninu a železo a má nízký obsah kalorií (115 kcal/100 g). Pochází už ze středověku, kdy byl mämmi jídlem chudších vrstev. Tradičně se připravoval doma na Velikonoce a uchovával v březové kůře. Dnes se prodává v obchodech po celém Finsku. Jí se studený, často s mlékem, smetanou, vanilkovým krémem nebo cukrem. Někteří Finové ho milují, jiní se mu vyhýbají – má velmi specifickou chuť i vzhled (hodně tmavý, mazlavý).
Cotton Candy Hot Dog 🇺🇸

Jedná se o sladkou variantu párku v rohlíku, kde je ale párek zabalený v cukrové vatě a posypaný barevnými bonbóny, jako jsou Nerds. Tento neobvyklý pokrm byl poprvé představen baseballovým týmem Erie SeaWolves během akce „Sugar Rush Night“ a vytvořil ho Tom Ando, ředitel pro jídlo a nápoje týmu. Recept na hot dog z cukrové vaty lze nalézt online, například na platformách jako TikTok, kde jsou k dispozici tutoriály na výrobu housky z cukrové vaty.
Pemmican 🇺🇸

Tradiční jídlo původních obyvatel Severní Ameriky, zejména domorodých indiánských kmenů Kanady a USA se skládá ze sušeného bizoního masa, sádla a bobulí. Je to vysoce výživná a trvanlivá potravina, která byla ideální pro dlouhé cesty nebo období, kdy nebylo možné získat čerstvé jídlo. Sušené maso (nejčastěji bizon, jelen, los, hovězí) se rozemele na prášek nebo jemné kousky. Tuk se míchá s masem, aby vznikla energeticky vydatná hmota. Někdy se přidávaly sušené bobule (např. brusinky) pro vitamíny a chuť. Je to velmi trvanlivé jídlo – mohlo vydržet měsíce i roky, pokud bylo správně skladováno. Má vysoký obsah kalorií a tuků, což je ideální pro přežití v drsných podmínkách. Na konci 19. století se pemmican stal populárním mezi arktickými a antarktickými průzkumníky a na začátku 20. století se stal hlavním masným výrobkem polárních průzkumníků. Lze ho jíst přímo nebo se může smíchat s vodou či vývarem. Jednoduše řečeno, pemmican je „pradávná energetická tyčinka“.
Létající Jacob Casserole 🇸🇪

Toto švédské jídlo, které vzniklo v 70. letech, patří mezi oblíbené zapékané pokrmy. Je to kombinace sladkého, slaného a pikantního, což zní zvláštně, ale je prý velmi chutné. Hlavní ingredience: kuřecí maso (často grilované nebo pečené kousky), banány (nakrájené na plátky), slanina (nakrájená na kostičky a osmažená), arašídy (nasekané, pro křupavost), smetana (často smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana). Obvykle se pro lepší chuť přidává trocha kečupu, curry prášku nebo chilli. Kuřecí maso se rozloží do zapékací mísy. Na maso se položí plátky banánů a osmažená slanina. Směs smetany se nalije na vrch. Posype se arašídy a pokrm se zapéká v troubě, dokud není zlatavý a pěkně propečený. Výsledek je krémový, sladko-slaný a lehce pikantní pokrm, který se často podává s rýží. Recept vymyslel Ove Jacobsson, který pracoval u leteckých společností (odtud název „flying Jakob“), a poprvé byl publikován v roce 1976.
Casu Marzu 🇮🇹

Jde o extrémně bizarní a kontroverzní sýr pocházející ze Sardinie v Itálii. Je známý tím, že obsahuje živé larvy mušek sýrovek. Základem je tradiční ovčí sýr Pecorino, do kterého mušky nakladou vajíčka. Larvy pak „rozleptávají“ tuk a mléčnou hmotu, čímž sýr fermentuje a mění konzistenci na měkkou, krémovou až tekutou. Konzumuje se nejčastěji, když jsou larvy stále živé – což je považováno za znak čerstvosti. Má intenzivní, ostrou a pikantní chuť, hodně odlišnou od běžných sýrů. Konzistence může být měkká, mazlavá a někdy téměř tekutá. Larvy mohou při konzumaci „skákat“, což je pro mnoho lidí šokující. V Evropské unii není kvůli hygienickým předpisům legální.