na adrese

Operace Red Wings 🇦🇫🇺🇸

V červnu roku 2005 byl do hor provincie Kunar v Afghánistánu vyslán čtyřčlenný tým operátorů speciálních jednotek amerického námořnictva (US Navy SEALs) s úkolem pozorovat aktivitu povstalců v zájmové oblasti. Následný vývoj situace způsobil, že pouze jediný člen tohoto týmu (Marcus Luttrell) přežil a celá oblast se stala dějištěm bitvy mezi americkými jednotkami a povstalci. Operace Red Wings (neformálně označovaná jako bitva Abbás Ghar) trvala od konce června do poloviny července roku 2005. Jejím cílem bylo narušení místní milice napojené na Taliban, což by přispělo k regionální stabilitě a tím podpořilo afghánské parlamentní volby plánované na září roku 2005. V té době vyvíjela největší protikoaliční činnost v této oblasti skupina vedená Ahmadem Shahem. On a jeho malá skupina přívrženců (Horští tygři) patřili mezi primární cíle operace. V počáteční fázi se operace jednotky Speciálních operačních sil (SOF) včetně členů US Navy SEALs a Amerického komanda (převážně ze 160. speciálního leteckého pluku Airborne a SOAR).

Tým čtyř vojáků Navy Seals měl za úkol prozkoumat skupinu budov známých tím, že jsou používány Shahem a jeho muži. Ale jen několik hodin po vysazení za pomoci lana z vrtulníku MH 47 se dostali do bitvy s nepřáteli vyzbrojenými kulomety RPK, AK-47, raketovými granáty RPG-7 a 82mm minometem. Jejich počty se různí – hovoří se o 70-100 džihádistech (z nichž 35 dokázali SEALs během dvouhodinového boje zabít) nebo také o pouhých 7-10.

Během přestřelky se poručíkovi Michaelovi P. Murphymu podařilo navázat částečný kontakt s velitelstvím úkolové jednotky SEAL. Před smrtí byl 14x postřelen, ale hovor stačil na to, aby potvrdil, že původní mise byla zmařena a tým je pod silnou palbou protivníka. Murphy, Danny Dietz (neschopen chůze po pádu z hory a pak střelen zezadu do hlavy) a Matthew Axelson (postřelen na několika místech včetně hrudníku a hlavy) jsou mrtví, Luttrella odhazuje výbuch RPG z útesu. Měl prostřelenou nohu, šrapnely v obou nohách a zlomené tři obratle.

Rozjela se záchranná akce, avšak během pokusu o výsadek byl vrtulník MH-47 spolu se záchranným týmem zasažen raketou z RPG-7. Ta zasáhla zadní rotor, sestřelila vrtulník a při nárazu na zem zahynulo všech osm operátorů SEALs a osm příslušníků 160. leteckého pluku speciálních operací.

Navazující operace známá jako „Redwings II“ trvala přibližně další tři týdny. Během nich byla objevena těla zesnulých SEALs a pilotů a byl zachráněn jediný přeživší z původního týmu Marcus Luttrell. Ten přežil jen díky úkrytu, který mu poskytl muž jménem Gulab. Taliban ho ve vesnici několikrát hledal, ale místní ho vždy ukryli a nevydali.

Zatímco cíle operace bylo částečně dosaženo, Shah se vrátil do Pákistánu s více muži a výzbrojí podporovaný proslulostí, kterou získal od Red Wings. O několik týdnů později byl Shah vážně zraněn během operace v srpnu 2005.

Videa natočili samotní bojovníci Talibanu (přestřelka + objevení Murphyho těla)

Napsat komentář

IMG 20220510 161210

Přepadení klenotnictví v Paříži 🇫🇷

IMG 20220505 021720

Sex s Thajkou 🇹🇭