na adrese

Atentát na Kennedyho 🇺🇸

22.listopadu 1963, Texas, USA: Během kampaně pro prezidentské volby 1964 byl spáchán atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho, který projížděl ulicemi Dallasu v otevřeném voze doprovázený manželkou Jacqueline a texaským guvernérem Johnem Connallym (rovněž vážně zraněn, ale přežil) a jeho manželkou Nellie.

Podle většiny svědků padly celkem tři rány (pravděpodobně z pušky Carcano M91/38). První minula svůj cíl. Osazenstvo auta bylo zmatené, Connally se otáčel na prezidenta a volal „ne, ne, ne“. Druhá střela ale už zasáhla Kennedyho zezadu a trefila mu krk. Tzv. teorie „kouzelné střely“ tvrdí, že právě tato střela nejspíš zasáhla i Connallyho. Podle agenta, který seděl na sedadle spolujezdce, Kennedy zavrávoral, chytil se za krk a zachroptěl: „Můj bože, trefili mě“. Třetí vystřel prezidentovi odtrhl z hlavy velký kus tkáně.

Vyšetřování Warrenovy komise, Zvláštního výboru pro vyšetření atentátu Sněmovny reprezentantů a různých vládních agentur došla k závěru, že atentát byl spáchán bývalým příslušníkem Námořní pěchoty Spojených států a vyškoleným odstřelovačem Lee Harvey Oswaldem. Necelou hodinu po střelbě na Kennedyho měl Oswald zabít také policistu J. D. Tippita (na obr. 25). Svědci ho detailně popsali a o další hodinu později byl zatčen v divadle. Jeho motivem mělo být, že byl podporovatelem komunistické Kuby (na snímku 27 rozdává tiskoviny související s touto činností).

Sněmovní komise navíc konstatovala že vražda byla výsledkem „rozsáhlého spiknutí“. Povaha tohoto spiknutí ovšem nebyla vyjasněna a existuje pouze řada podezření. V pozadí atentátu mohl stát například kubánský režim Fidela Castra, Sovětský svaz, kubánské komunity na území USA, mafie se Santem Trafficantem v čele a další. Podezření se nevyhnulo ani složkám americké vlády jako FBI, CIA a dokonce viceprezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi, který ve shodě s ústavou po Kennedyho smrti převzal úřad hlavy státu. Prezidentskou přísahu složil na palubě letadla po boku Jackie Kennedy, která na sobě ještě stále měla kostýmek potřísněný manželovou krví.

Pravděpodobný střelec Lee Harvey Oswald se k ničemu nepřiznal a byl zavražděn dva dny po zadržení místním byznysmenem Jackem Rubym (oba dva jsou vidět na snímcích 30 a 31).

Napsat komentář

IMG 20220530 183509

Vražda Amandy Bach 🇺🇸

20220531 130248 e1653995000619

Čubky z redditu #4