na adrese

Futuristické město 🇸🇦

SAÚDSKÁ ARÁBIE: Korunní princ Mohammed bin Salman loni představil jedinečný projekt města The Line, které má být postaveno v nově vzniklé futuristické oblasti Neom v provincii Tabuk (ta spojuje Saúdskou Arábii s Jordánském a Egyptem). Nyní už bagry začaly hloubit základy.

Město s nulovou emisní stopou určené pro až 9 milionů lidí bude 170 kilometrů dlouhé a obklopené bude 500 metrů vysokými obyvatelnými zrcadlovými fasádami (nejspíš pokrytými fotovoltaickými panely), které od sebe budou vzdálené pouhých 200 metrů. Nenajdete tu klasické ulice, protože zde nebudou jezdit auta. Všechny potřebné služby mají být dostupné do 5 minut chůze. Myšlenka vertikálního rozvrstvení městských funkcí a zároveň možnost bezproblémového pohybu lidí ve třech rozměrech (nahoru, dolů a napříč) je koncept označovaný jako Zero Gravity Urbanism.

Z jedné strany města na druhou se díky podzemní rychlodráze dostanete do 20 minut. Podzemními cestami bude probíhat i zásobování. Lidé zde mají žít ve speciálně vyvinutých modulech obklopených zelení a můžou se těšit na visuté zahrady a mosty. The Line má být ze sta procent napájeno obnovitelnými zdroji energie a uvnitř bude „celoročně mírné mikroklima s přirozeným systémem větrání“.

Optimalizací obestavěného prostoru vyjdou na jednoho obyvatele 4 metry čtvereční zastavěné plochy (Praha má 379 metrů čtverečních na osobu).

Projekt za cca 25 bilionů Kč se musí budovat po etapách a dokončení může trvat až 50 let. Obyvatelé by se do první ucelené části struktury měli nastěhovat už v roce 2024. Jednou z největších výzev pro konstrukci představuje stín. Nedostatek slunečního světla by totiž mohl být zdraví škodlivý. Projekt také čelé výzvě, která je ve stavebnictví jedinečná: zakřivení Země.

Kvůli výstavbě se bude muset přestěhovat přibližně 20 000 lidí. Tito obyvatelé přitom patří k domorodému kmeni Huwaitat, který v zemi žil ještě před založením Saúdské Arábie. Řada aktivistů protestujících proti projektu Neom byla unesena a uvězněna. Celý Neom by měl nabídnout 400 tisíc pracovních míst a přidat 48 bilionů dolarů k hrubému domácímu produktu.

Napsat komentář

IMG 20221027 141259 1

🇩🇪Německá dívka vs. ruský chlapec🇷🇺

IMG 20221028 024152

Zlobivý pes 🇲🇽