na adrese ,

Bertuzzi-Moore incident 🇨🇦🇺🇸

8.března 2004, Vancouver, KANADA: 3.března 2004 v zápase Colorada Avalanche proti Vancouveru Canucks narazil tehdy 25letý kanadský útočník Steve Moore (Colorado, v lajně s ním byl Joe Sakic a Paul Kariya) do útočníka Canucks Markuse Näslunda (tou dobou nejlepší střelec NHL) a přivodil mu lehký otřes mozku a naštípnutou kost v oblasti lokte. Rozhodčí zákrok neodpískali. NHL přezkoumala záznam a jejich rozhodnutí potvrdila: šlo o zcela obyčejný hokejový zákrok, a Moore nemůže za to, že se Näslund zranil.

Hlavní kouč Canucks Marc Crawford ostře protestoval: rozhodčí prý nedokázali zařídit, aby měl Moore k Näslundovi patřičnou úctu.

Za pět dnů se hrála odveta ve Vancouveru. Hráči Canucks šli po Mooreovi ostře, ale šlo o klasické rvačky – Moore se v první třetině, kterou Colorado vyhrálo 5:0, porval pouze s Mattem Cookem a odpykal si 5minutový trest. Přesto považovali tehdejší výkonný víceprezident ligy Colin Campbell a ředitel rozhodčích Andy van Hellemond za nutné zavolat o první přestávce do kabiny rozhodčích, aby jim zdůraznili, že si mají dát pozor na zbytečné výtržnosti.

Ve třetí třetině se 30letý Kanaďan Todd Bertuzzi snažil Moora podnítit k boji, což se mu nepodařilo, a tak si za něj nabruslil, popadl ho za dres a jebnul ho pěstí do zátylku. Moore dopadl obličejem na led, Bertuzzi na něj spadl a na ně se ještě nahrnuli Andrej Nikolišin (Colorado) a Sean Pronger (Vancouver). Moore deset minut ležel v bezvědomí a led opustil na nosítkách. Kombinace zásahu, pádu a nahromadění těl měla za následek tři zlomeniny krčních obratlů, řezné rány v obličeji, otřes mozku třetího stupně, ztrátu paměti, poškození obratlových vazů a poškození nervového ústrojí brachial plexus. Sanitka ho převezla do vancouverské všeobecné nemocnice, odkud byl později převezen do nemocnice v Denveru.

Incident ukončil Mooreovu profesionální hokejovou kariéru a vyústil v obvinění z trestného činu proti Bertuzzimu a občanskoprávní žalobu proti Bertuzzimu i Canucks. Trestní soud ve Vancouveru ho uznal vinným z těžkého ublížení na těle. Za to mohl dostat až 18 měsíců za mřížemi. Bertuzzi ovšem vinu přiznal, takže dostal pouze roční podmínku s tím, že má vykonat 80 hodin obecně prospěšných prací a po dobu podmínky nesmí hrát žádný zápas, v němž by hrál i Moore.

NHL rozhodla, že Bertuzzi nesmí hrát až do konce sezóny Canucks, což ho stálo pouhých 13 utkání pravidelné sezóny a sedm zápasů v playoff. Canucks dostali pokutu ve výši 250 000 dolarů. NHL pak udělila Bertuzzimu dodatečný zákaz hry.

A od té doby se táhla nejrůznější soudní a mimosoudní jednání. Podle Mooreova právníka měla jeho strana důkazy, že útočník Canucks Brad May před osudným zápasem vyhlásil odměnu za potrestání Moorea. Canucks prý tuhle náladu ve svém mužstvu navíc ještě podporovalo. Dne 19. srpna 2014 bylo oznámeno, že soudní spor skončil tím, že všechny strany souhlasily s mimosoudním vyrovnáním. Moore požadoval odškodné ve výši 68 milionů dolarů. Podle zveřejněných zpráv se obě strany dohodly, že dostane něco mezi 25 až 33 milióny dolarů. Kolik z toho zaplatí Bertuzzi a kolik z Canucks, se neví. V dohodě je zahrnuto ustanovení o mlčenlivosti.

Napsat komentář

chuck norris

Jak masturbuje žena Chucka Norrise?

IMG 20221029 103426

Nepovedená krádež motorky 🇧🇷