na adrese ,

Psycho securiťák vs. psycho zákaznice 🇨🇿

7.února 2023, ČR: Policie se zabývá případem konfliktu mezi zákaznicí a ochrankou nákupního centra Area Bory v Plzni, ke kterému došlo v úterý kolem osmé hodiny večer. Vše začalo na toaletách, kde zákaznici (ročník 1979) napomenula uklízečka za mlácení dveřmi. Mezi děvčaty došlo ke vzájemným vulgárním urážkám, načež zasáhl příslušník ostrahy obchodního centra (ročník 1978). Podle této zákaznice jí pak strážný napadl pěstmi. Žena poté na místo přivolala policisty a se zapnutým videozáznamem v telefonu vyrazila strážného konfrontovat. Žena byla několikrát upozorněna, že je v prostorách nákupního centra zakázáno natáčení a byla vyzvána k opuštění prostor (na což má securiťák vzhledem ke svému pověření právo). Zároveň je z videa ale také jasně patrné, že strážný zákrok profesně naprosto nezvládl, nechal se ženou vyprovokovat a opakovaně se ji pokusil napadnout. Do konfliktu se následně zapojili ještě další dva členové ochranky, kteří se snažili situaci uklidnit a znovu ženu několikrát vyzvali k opuštění prostor, což ale odmítala a opakovaně je vulgárně urážela.
 O několik minut později na místo dorazila hlídka policistů, kterým zákaznice i strážní přednesli svojí verzi. Žena se pak dožadovala přivolání záchranné služby, protože se, jak uvedla, cítila zraněna.
„Můžeme potvrdit, že jsme byli na místo přivoláni. Osoba, kterou jsme měli ošetřit, nespolupracovala, byla vulgární, snažila se odcházet a tvrdila, že se napadena necítí a ošetření nepotřebuje,“ uvedli k tomuto nezapomenutelnému výjezdu záchranáři. Od sanitky pak žena odcházela se vztyčeným prostředníčkem a na záchranáře vulgárně pokřikovala. Mluvčí policie potvrdila, že případ se řeší v rovině přestupku.

Případ má ale ještě jednu rovinu. Jak je ve videu vidět, strážný se nejprve prokáže průkazkou bezpečnostní služby, ale pak překvapivě ukáže služební průkaz policie. Vzhledem k tomu, že muž policistou není, se zřejmě dopustil trestného činu § 328 Přisvojení pravomoci úřadu, za což mu hrozí až dva roky vězení.nParadoxně mu hrozí daleko větší postih, než ženě, která konflikt vyvolala, nebo jeho kolegovi, který se ji pak pokusil napadnout.

Podle právníka obecně platí, že zaměstnanci bezpečnostních služeb nemají větší oprávnění vůči veřejnosti než jakýkoliv jiný občan. Podle občanského zákoníku a na něj navazujícího návštěvního řádu soukromého objektu ale může zaměstnanec bezpečnostní agentury uplatňovat tzv. právo pána domu a osobu, která se v jeho soukromém objektu chová nevhodně, může přiměřenou silou přimět k odchodu nebo za tímto účelem zavolat městskou nebo obecní policii. Strážní se musí pohybovat v mezích svépomoci, nutné obrany a krajní nouze, případně využít institut tzv. „občanského zadržení“ podle § 76 odst. 2 Trestního řádu.

Zdroj: Krimi Plzeň

Napsat komentář

IMG 20230213 150217

Nález mrtvoly 🇧🇷

IMG 20230214 010315

Útok mentála 🇨🇳