na adrese

Abdominální paracentéza

Paracentéza, též punkce ascitu (tekutina v dutině břišní), je klinická procedura, při které je zavedena jehla do peritoneální dutiny k „odčerpání“ tekutiny z dutiny břišní (ascit). Paracentézu lze rozdělit na diagnostickou a terapeutickou.

Při diagnostické paracentéze dochází k odběru vzorku ascitu za účelem jeho vyšetření. Terapeutická paracentéza znamená vypuštění více než 5 litrů tekutiny s cílem snížení nitrobřišního tlaku a úlevy od dušnosti, bolestí břicha a pocitu časné sytosti. Paracentézu provádí lékař s patřičnými zkušenostmi za asistence sestry.

Velkoobjemová paracentéza je definovaná jako vypuštění více než 5 litrů ascitu. U tenzního (neprohmatné břicho) ascitu je možno vypustit 8–10 litrů ascitu. Vypuštění velkého množství ascitu může způsobit hypovolémii, poruchu prokrvení ledvin a v těžších případech i šokový stav. V rámci prevence následné hypovolémie se po velkoobjemové paracentéze podává nitrožilně albumin (jeden z proteinů krevní plazmy) v dávce 6–8 g/litr vypuštěného ascitu.

Napsat komentář

92b87be509fdb0c51cb214486ce94e94

Sesuv uhelného dolu 🇨🇳

IMG 20230225 110000

O fous #13 🇨🇿