na adrese ,

Teroristický útok v Jemenu v roce 2013 🇾🇪

JEMEN: 5.prosince 2013 došlo k teroristickému útoku na nemocnici uvnitř areálu jemenského Ministerstva obrany ve městě San’a. Dvanáct militantů, většinou saúdských státních příslušníků, zabilo 56 lidí a 162 jich bylo zraněno. K útoku se přihlásila džihádistická skupina Ansar Al-Sharia, napojená na Al-Kádu na Arabském poloostrově (AQAP). Všichni útočníci byli následně zabiti bezpečnostními složkami. Šéf AQAP Qassim al-Raimi později zveřejnil video zprávu s omluvou, ve které tvrdil, že militantům bylo nařízeno, aby při útoku neútočili na nemocnici. Jeden z nich to však udělal a zbytek v tom prý jen pokračoval.

Nejprve u vjezdu zabili čtyři strážné a poté sebevražedný atentátník vjel autem naloženým výbušninami do západního vchodu nemocnice. Poté následoval koordinovaný útok ozbrojenců v jiném autě. Ti stříleli na všechny uvnitř a dokonce po nich házeli granáty. Mezi oběťmi byli i zahraniční pracovníci – sedm filipínských zdravotníků (včetně jednoho lékaře), dva němečtí humanitární pracovníci, dva vietnamští lékaři a jedna indická zdravotní sestra.

6. prosince zvýšila americká armáda svůj regionální pohotovostní stav. Filipíny v reakci na útok zakázala svým obyvatelům vycestovat za prací do Jemenu. Německo dočasně snížilo počet zaměstnanců na své ambasádě v San’a a vyzvalo své humanitární pracovníky, aby co nejrychleji Jemen opustili.

Napsat komentář

YouCut 20230504 015104407 thumb1

O fous #15 🇺🇸

Misto pozdravu bleskove KO thumb1

Místo pozdravu bleskové K.O 🇺🇲