na adrese ,

Lilijice 🇹🇭

Lilijice (Crinoidea) jsou starobylí živočichové, kteří se objevili již na počátku prvohorní éry, tedy před 541 až 252 miliony let (a možná dokonce dříve). V období druhohorní jury existovaly jejich plovoucí kolonie, uchycené na kmenech stromů, splavených na otevřené moře. Patří do třídy evolučně nejstarších žijících ostnokožců a je jich přes 700 druhů. Mají kalichovité bezobratlé tělo s velmi pohyblivými, až 7 metrů dlouhými, větvenými rameny/chapadly (některé jich mají pět, jiné i 200). Ramena trochu připomínají pírka (odtud anglický název feather star), ale na rozdíl od nich jsou flexibilní a lepkavá. Mají také schopnost je shodit stejně jako některé ještěrky ocasy, což je účinná obrana proti predátorům. Některé jsou jedovaté, což jim také pomáhá vyhnout se sežrání.

Dýchací soustava a smysly zcela chybí. Většina druhů žije v hloubce do 100 metrů, některé se objevují i v 9 kilometrech. Od hvězdic se liší tím, že mají ústní otvor obrácený nahoru. Většinou jsou dravé a svými ostnitými chapadly loví ve vodě částice potravy i drobné živočichy.

Toto video pořídila v Thajsku profesionální holandská potápěčka Els van den Eijnden. Ne všechny lilijice však umí plavat, mnoho z nich se pouze dokáže plazit po dně. Existuje několik teorií o důvodu adaptace na plavání, včetně úniku před predátory nebo snadnějšího přemístění.

Napsat komentář

YouCut 20230603 000651407 thumb1

Letecká nehoda Francesca de Pineda🇮🇹🇺🇸

IMG 20230603 094359

Kompilace policejních honiček 🇨🇿