na adrese ,

Lidské tělo vs. imploze

Simulace toho, co se stalo s posádkou ponorky OceanGate Titan, která v červnu implodovala během cesty k vraku Titaniku. Na palubě bylo pět mužů, kteří zemřeli ještě dříve, než si stihli něco uvědomit. Experimentální ponorka bez jakékoli certifikace ztratila kontakt s mateřskou lodí Polar Prince po 1 hodině 40 minutách ponoru, zhruba v hloubce 3 000 metrů. Během imploze trup okamžitě zahřeje vzduch v ponorce přibližně na teplotu Slunce a stěna kovu spolu s mořskou vodou roztrhá plavidlo. To vše se odehraje přibližně za 20 milisekund (lidský mozek vyšle impuls bolesti za 150 milisekund). K tragédii došlo údajně kvůli fatálnímu poškození tlakové komory.

Firma OceanGate Expeditions následně oznámila, že pozastavuje veškerou svoji činnost. Odborníci v minulosti firmu upozorňovali, že jejich stroj není dostatečně otestovaný, a média připomínala dřívější prohlášení ředitele firmy Stocktona Rushe (také tam zahynul), v nichž se projevoval jeho laxní přístup vůči regulacím. Zbytky ponorky pravděpodobně s lidskými pozůstatky vylovila americká pobřežní stráž asi 500 metrů od Titaniku.

Tubus ponorky byl tvořen karbonovou vrstvou o síle přibližně 13 cm. Výhody karbonu jsou zřejmé, pevnost a nízká hmotnost. Jenže pod tlakem má karbon tendenci praskat jako porcelánový talíř. Odborníci na hlubinné potápění jasně označují kouli jako tvar nejlépe odolávající vysokému tlaku. U Titanu je kopulovitá pouze zadní (následně překrytá vnějším hydrodynamickým krytem) a přední titanová část s oknem (tvořící zároveň jediný přístupový otvor). Tyto kupole jsou k válci přilepené speciálním lepidlem.

V ponorce zahynuli 58letý britský miliardář a dobrodruh Hamish Harding, 19letý Suleman Dawood a 48letý jeho otec Shahzada Dawood (bohatá pákistánská rodina z Británie), 77letý Francouz Paul-Henry Nargeolet (ředitel podvodního výzkumu ve společnosti, která vlastní práva na vrak Titanicu) a 61letý Američan Stockton Rush (generální ředitel společnosti OceanGate).

Napsat komentář

PLASTT Nahled

PLASTT

IMG 20230811 091109

Dopravní nehoda #36 🇨🇴