na adrese ,

Továrna na Messerschmitty na Šumavě 🇨🇿

Nenápadná osada Františkov v srdci Šumavy, ležící mezi Borovou Ladou a Kvildou, ukrývá pozůstatky továrny na německá proudová letadla Messerschmitt ME-262 Schwalbe (vlaštovka).

Na místě původně stála sklárna a papírna, jejichž majitelé zahynuli v koncentračních táborech. V roce 1941 byla továrna zabavena a vznikla zde pobočka zbrojovky Messerschmitt. Budovy prošly několika rekonstrukcemi a v letech 1943 až 1944 vznikala podzemní část. Výrobu bylo nutné přesunout pod zem kvůli stále intenzivnějšímu spojeneckému bombardování – to byl také důvod, proč byla továrna postavena na relativně vzdálené Šumavě.

Továrnu stavěli francouzští a ruští zajatci z nedalekého tábora Prameny Vltavy. Tábor samotný obestírá několik dalších záhad. Tábor patřil přímo pod kompetenci Waffen SS a jeho existence byla přísně tajena. V táboře byli internování převážně sovětští důlní inženýři a stavaři. Zajatci měli údajně budovat podzemní štoly, které měly být součástí předpokládané pevnosti Böhmerwald-Festung (Pevnost Šumava). Osud zajatců je neznámý, ale velmi pravděpodobně byli popraveni, protože věděli příliš mnoho. Jedním z mála důkazů o existenci tábora je útěk dvou ruských zajatců, kteří byli dopadeni, zastřeleni a pochování na Kvildě.

Spekuluje se, že štoly měly obsahovat tajné německé archivy a dokonce i ztracenou Jantarovou komnatu. Podle jedné z historek měla místem projíždět nacistická kolona pod vedením Otto Skorzeneho, vyložit auta a vrátit se zpět na Strakonice. Jako pravděpodobnější se jeví domněnky, že v podzemí jsou ukryty pozůstatky letadel, motorů, případně nákresy a dokumentace.

Uprostřed chaosu na konci války se Němci snažili stopy zahladit, vyhodili tedy všechny vstupy a přístupové šachty do povětří. Dílem zkáze napomohlo i bombardování a vše dokonali komunisté v 50. letech, kteří zlikvidovali poslední pozůstatky továrny.

Jednu ze štol měli údajně znát i králové Šumavy a využívat ji k tajnému přesunu k hranicím. Na druhém břehu Teplé Vltavy se také nachází památník převaděčům.

Detailnějšímu prozkoumání brání ochrana přírody a údajně ani úřady a zdejší pamětníci nejsou příliš sdílní. Veškeré bádání tedy pochází od amatérských nadšenců a dobrodruhů. V současné době lze nalézt několik vchodů a šachet, vedoucích do podzemí.

Napsat komentář

IMG 20230818 105842

Motonehoda #50 🇨🇳

YouCut 20230818 234019078 thumb1

Smrtelný závěr párty 🇺🇸