na adrese ,

Sestřelené letadlo s Prigožinem 🇷🇺

V Tverské oblasti se dnes zřítilo soukromé letadlo Embraer Legacy 600, které letělo z Moskvy do Petrohradu. Na palubě bylo deset lidí – všichni zahynuli. Mezi cestujícími mají být i šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin a zakladetel skupiny Dmitrij Utkin, což potvrdil předseda hnutí „Jsme spolu s Ruskem“ Vladimir Rogov. Letadlo mělo být sestřeleno dvěma raketami ruské protivzdušné obrany, což mají potvrzovat i svědci a kouřové stopy na obloze.

Prigožin a s ním celý velitelský štáb PMC Wagner dnes přiletěli do Ruska z Afriky ve dvou letadlech. Druhý stroj Embraer Legacy 650 (prý patřil samotnému Prigožinovi) přistál podle serveru Flightradar24 na letišti Vnukovo v Moskvě.

Už je to podruhé, co je Jevgenij Prigožin po pádu letadla prohlášen za mrtvého – poprvé to bylo 13. října 2019 v Kongu.

Bojovníci z Wagnerovy skupiny, kteří se v rámci ruského vojenského tažení na Ukrajině účastnili nejtvrdších bojů, se letos na konci června pokusili o ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení a ministerstvu obrany. Při bleskové akci 24. června obsadil armádní objekty a letiště v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska.

Následně se několik tisíc žoldnéřů s tanky, obrněnými vozidly, protiletadlovými zbraněmi a civilními nákladními automobily vydalo na Moskvu, ještě ten den však Prigožin postup svých lidí zastavil. Kreml následně ohlásil, že wagnerovci i jejich šéf nebudou stíháni, ale odejdou do Běloruska. Od té doby není jejich osud jasný.

edit: Mělo tam být celé vedení Wagnerovců, letadlo mělo být zlikvidováno střelou systému PVO na rozkaz z nejvyšších míst. Těla předběžně identifikována, budou se ještě dělat testy DNA. Wagnerovci už vyhrožují, že pokud se prokáže, že Prigožin je mrtvý, tak potáhnou do Moskvy a obsadí Kreml.

Napsat komentář

Porezany zlodej ru thumb1

Zloděj se při pokusu o útěk pořezal a vykrvácel 🇷🇺

sketch 1692826888462 1

Noha na hadry 🇨🇴