na adrese ,

Poprava Saddáma Husajna 🇮🇶

30.prosince 2006 byl v Bagdádu oběšen 69letý irácký diktátor Saddám Husajn. Poprava se neobešla bez přítomnosti místních ministrů, poslanců nebo pozůstalých po obětech, které měl Husajn na svědomí.

Při východu slunce dovedli maskovaní muži Husajna na šibenici a dali mu kolem krku oprátku. Podle amatérského videozáznamu, který tehdy unikl na internet, na místě popravy zazněly věty jako „Bůh tě zatrať“ a „Jdi k čertu“. Jeden z maskovaných mužů Saddámovi vytkl následky jeho vládnutí – „Zničil jsi nás. Zabíjel jsi nás. Nechal jsi nás žít v bídě,“ křičel. Saddám se však ani v posledních minutách života nehodlal kát. „Zachránil jsem vás před bídou a chudobou a zničil vaše nepřátele, Peršany a Američany.“ 

Na místě popravy bylo asi 15 osob, které se začaly modlit k proroku Mohamedovi. Pak proběhly ještě další slovní přestřelky, které pak uklidňoval kdosi z davu. Poslední slova Saddáma Husajna byla:„Dosvědčuji, že není božstva kromě Boha a Mohamed je posel Boží. Palestina je arabská.“ Uprostřed jeho další věty popravčí uvolnili propadliště, takže ji už nedokončil. Poté začali přítomní lidé tancovat a veselit se. Po 10 minutách bych bývalý diktátor sundán a zabalen do bílého pytle. Na druhý den byl pohřben poblíž svého rodiště Tikrítu.

V průběhu invaze do Iráku vedené v roce 2003 Spojenými státy byl Saddám zbaven moci a označen za válečného zločince. 13.prosince 2003 byl Američany zajat a zodpovídal se za zločiny genocidy, vraždy a mučení civilistů před soudem. Veškerá obvinění popíral, prohlašoval soud za zmanipulovaný ze strany USA. 7.července 2006 napsal dopis, který adresoval Američanům a ve kterém – podle svých slov – kromě jiného popisoval skutečné důvody k invazi. Saddám se u soudu hájil sám. Dne 5.listopadu 2006 byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti oběšením. Podle iráckého práva následovalo po uložení trestu smrti automaticky odvolání ve lhůtě třiceti dní, přičemž odvolací soud trest smrti 26.prosince 2006 potvrdil.

Existují dvě nahrávky jeho smrti – ta amatérská však na rozdíl od oficiálních záběrů obsahovala zvuk. Dne 3.ledna 2007 irácká vláda zatkla strážného, který toto video natočil na mobilní telefon. Na to, aby se záběry nerozšířily po internetu, však už bylo pozdě.

Napsat komentář

IMG 20230831 191556

Brazilský kytarista 🇧🇷

IMG 20230831 210307

Pravá zrzka