na adrese , ,

Letecká nehoda v Mali 🇲🇱🇷🇺

23.září 2023, MALI: Ruský strategický transportní letoun Iljušin Il-76TD Candid havaroval během přistání na letišti ve městě Gao. Stroj, který sjel z ranveje a explodoval, patřil soukromé společnosti Ruby Star a byl plný malijských vojáků a jejich ruských spojenců, žoldáků z Wagnerovy skupiny (+ vojenského vybavení). Minulý pátek odstartovali z běloruského Minsku a přes Turecko letěli do Mali. Zdejší vojenské letiště používá malijská armáda, ale i její ruští partneři a mise OSN.

Malijská armáda odmítla komentovat nehodu s odkazem, že jde o vojenské záležitosti, ale podle informací je počet obětí vysoký. Příčina nehody také nebyla zveřejněna.

V květnu 2021 došlo v Mali k puči a vojenští vůdci v čele s plukovníkem Assimi Goitou převzali moc. Následně se obrátili na Wagnerovce s žádostí o podporu v boji proti islamistickým militantním skupinám. Vládnoucí junta vytlačila francouzské protidžihádistické síly a také stabilizační misi OSN, která dostala rozkaz opustit zemi do konce roku. Popírají, že by s Wagnerovci spolupracovali, ale přiznávají, že v boji proti džihádistům spolupracují s instruktory ruské armády.

IMG 20230928 214315

Napsat komentář

stazeny soubor 22

Ošetřovatel vs. hroch 🇨🇳

IMG 20230929 113319

Sebevražda na Facebooku #5 🇹🇭