na adrese

Autobus strachu (1978) 🇨🇿

Soudní líčení s Robertem Barešem a Václavem Barešem, kteří unesli autobus se studenty a pokusili se o nelegální přechod hranic do západního Německa.

Bratranci Václav (20 let), Robert (22 let) a Milan Barešovi (20 let) z Litoměřicka, ozbrojeni ukradenými kulovnicemi , přepadli 28.května 1978 v prostoru přehrady Jesenice na Chebsku autobus se studenty třetího ročníku říčanského gymnázia, kteří byli na školním výletě do NDR. Pod pohrůžkou zastřelení přinutili řidiče, aby změnil směr jízdy na hranice s NSR. Prostřednictvím rukojmí se snažili vyjednat průjezd hraničním přechodem do v Pomezí nad Ohří. Odpovědné orgány však neměly v úmyslu nechat je projet a tak začali pachatelé střílet z kulovnic do stropu autobusu, přičemž došlo nešťastnou náhodou ke zranění jedné ze studentek, kterou poté propustili. Před hraničním přechodem v Pomezí nad Ohří se po dalších jednáních a výhrůžkách mezi Barešovými a Pohraniční stráží podařilo domluvit propuštění všech 39 rukojmích a volný průjezd autobusu i s řidičem do NSR. Stráž však své sliby nemyslela vážně – autobus zastavila hřeby na silnici a obrněným transportérem, který mu byl postaven do cesty. Při následovné prudké přestřelce byl stráží zastřelen Milan Bareš a řidič autobusu Jan Novák. Robert a Václav Barešovi byli vážně zraněni.

Dne 7.září 1978 byli Krajským soudem v Plzni odsouzeni k výjimečným trestům – Václav Bareš k odnětí svobody na 25 let a Robert Bareš k trestu smrti (popraven byl 6.prosince 1979). V roce 1992 byl Václavu Barešovi trest zkrácen na 11,5 roku a byl propuštěn z vězení. Soudní proces však nebyl dosud uzavřen z důvodu nejasných okolností smrti řidiče Jana Nováka, kterého podle vyšetřovatelů měli zabít únosci. Souzen byl nakonec i tehdejší velitel pohraniční stráže František Šádek (zemřel v říjnu 2015 ve vojenské nemocnici v Praze), který se zásahu přímo účastnil, a dal pokyn k zadržení únosců všemi prostředky.

(poděkování scorp18 za fotografie)

Napsat komentář

H77ES3TGXRFLXMKBM7LUMIIERQ

Zastřelení nezvaného hosta 🇺🇸

LamboFerrariNahled

Ferrari vs Lamborghini 🇮🇹