na adrese , ,

První poprava v Libérii po 27 letech 🇱🇷

LIBÉRIE: 32letý Dr. Justin Obi byl nigerijský profesor chemie na Cuttington College a Divinity School, který byl 19.listopadu 1969 odsouzen za dvě vraždy – 58letého afroamerického biskupa Dillarda Browna a jeho asistenta Clauda Nadara (občan Sýrie). K činu se přiznal, ale dodal, že ho chtěl pistolí pouze vyděsit. Jakmile začal střílet, nemohl prý přestat.

Obi získal v roce 1965 doktorát z fyzikální chemie na Wisconsin University. Později se pokusil vrátit do USA, ale nemohl tam najít zaměstnání a skončil v Libérii. Poté, co se stal podezřelým ze zastřelení dvou mužů, se pokusil uprchnout do sousední Guineje, ale byl zadržen v Gbarnga (asi 10 km od univerzity a 50 km od hranic). Prý ho poznali studenti Cuttingtonu a zavolali policii. V březnu 1971 byl v hlavním městě Monrovii odsouzen k trestu smrti. Téhož roku v listopadu byl oběšen před tisícovkami lidí – šlo o první veřejnou popravu v Libérii po 27 letech. Předtím Justin Obi podstoupil přijímání od římskokatolického kněze.

Po celou dobu zůstal klidný a vyrovnaný, přítomnému davu a posluchačům u rozhlasu řekl: „Nechovám vůči nikomu zlobu ani nenávist. Půjdu ke svému stvořiteli s radostí.“ Jeho žena a dítě byli v té době ve Spojených státech.

Liberijský prezident od té doby podepsal mnoho dalších rozsudků smrti.

Napsat komentář

Sanchez escape Colorado

Smrt v kradeném policejní voze 🇺🇸

IMG 20231010 172651

Dům plný smrti 🇮🇱