na adrese ,

Krvavá studentská demonstrace 🇮🇩

16.března 2006, INDONÉSIE: Studentské shromáždění, požadující uzavření obřího amerického dolu na zlato Freeport Gold and Copper Mine, se zhoršilo v nepokoje, které si vyžádaly šest mrtvých (z toho pět členů bezpečnostních sil). Asi 400-500 studentů ze státní univerzity Cendrawasih ve městě Jayapura tvrdilo, že důl znečišťuje životní prostředí a indonéské bezpečnostní síly prý potichu přehlížejí porušování lidských práv.

Demonstranti nabídli, že nechají jednu stranu silnice otevřenou, ale bylo jim řečeno, aby se rozešli. Když to odmítli, stovka příslušníků speciální operační, polovojenské a taktické jednotky indonéské národní policie BRIMOB se je pokusila rozehnat slzným plynem a střelbou do vzduchu. To vyvolalo reakci ze strany studentů, kteří začali házet kameny. V následných bojích bylo zabito již zmíněných šest lidí a 22 bylo vážně zraněno (většinou studentů).

Univerzita byla uzavřena a demonstranti se následně začali ukrývat, protože se báli odplaty ze strany policie – při odvetných útocích prý bylo zabito 16 studentů, ale nikdy to nebylo potvrzeno. Indonéští reportéři byli údajně zbiti členy BRIMOB a jejich kamery byly rozbity v hodinách a dnech po nepokojích.

Napsat komentář

IMG 20231022 021200

Člověk vs. býk #21 🇪🇸🇫🇷

IMG 20231022 103106

Ublinknutí do pusy