na adrese ,

Hromadná sebevražda kultu Heaven’s Gate 🇺🇸

Během tří dnů v březnu 1997 spáchalo v domě v San Diegu sebevraždu 39 příslušníků sekty Nebeská brána ve věku 26 až 72 let. Všichni si oblékli černé uniformy s trojúhelníkovými nášivkami na levém rukávu, na kterých bylo zobrazeno zapadající slunce, název sekty a slova „Odcházející tým“. Obuli si zbrusu nové boty Nike Windrunner a do kapsy si dali petidolarovou bankovku a tři čtvrťáky. Proč měli na sobě právě toto nikdo neví. Léky na uklidnění a bolest rozmíchali v džusu a zapili vodkou, poté si nasadili plastikové sáčky na hlavu a čekali na smrt.

Patnáct jich zemřelo 24.března, 15 dalších 25.března a devět 26.března. Zakladatel sekty Marshall Applewhite byl posledním takto zemřelým členem; poslední dvě ženy byly jako jediné byly nalezeny bez pytlů přes hlavu. Těla objevil jeden z bývalých členů, který se o plánované sebevraždě dozvěděl.

Nebeská brána byla náboženské hnutí, které dokázalo přesvědčit své stoupence, že sebevražda není smrt, ale postup do vyšších vesmírných dimenzí obývaných vyššími bytostmi. „I když je to tady dobré, vím, že tam to bude minimálně dvakrát lepší,“ svěřila se jedna z členek. Hnutí založil učitel hudby Marshall Herff Applewhite za pomoci Bonnie Lu Nettlesové v roce 1972. Své občanská jména však v rámci sekty nepoužívali. Říkali si „Bu“ a „Kuk“, „Guinea“ a „Pig“ (v angličtině je Guinea Pig výraz pro morče pozn. red.) a především „Ti“ a „Do“ nebo „Dvojice“. Nettlesová se od dětství zajímala o astrologii a UFO, ale až do svých 51 let žila normální život s manželem a čtyřmi dětmi. Po setkání s Applewhitem se však rozhodla všechno opustit a hledat nový svět. Členové hnutí hledali, jak přesáhnout svou lidskost. Snažili se sami sebe dehumanizovat a stát se mimozemskou nebeskou bytostí. V sídle sekty byl vystaven obraz mimozemšťana, který měl být vzorem vytouženého vyššího stupně bytí. Těla vyšších bytostí byla podle nich bezpohlavní a velmi příjemná na pohled. Možná proto někteří muži včetně Applewhitea podstoupili kastraci, jak později odhalila pitva.

Sekta byla na své příslušníky velice tvrdá a vedla je k tvrdé askezi. Proti pravidlům byly všechny činnosti, které by je rozptylovaly od jejich „mise“ – postup na vyšší stupeň bytí. Členové museli opustit svoji původní práci, nesměli udržovat jakékoliv vztahy, měli zakázaný sex, alkohol, drogy i jakékoliv jiné požitky. Ženy nenosily žádné šperky nebo make-up. Všichni se měli stát bytostmi bez emocí a pudů.

Aby se vůbec mohli k sektě přidat, museli se prakticky vzdát své identity. „Nečtěte noviny, nesledujte televizi, nevolejte rodičům, nenavštěvujte staré přátele, neberte stopaře. Jiná pravidla byla zase vytvořená, aby eliminovala staré zvyky a identitu: Přestaňte s drogami, změňte si jméno, oholte bradku, zbavte se oblečení a šperků, které vás symbolizují. Žádný sex, žádné přátelství s ostatními lidmi, žádná socializování na lidské úrovni,“ shrnuje pravidla sekty sociolog Robert Balch, který se do ní v 70. letech na nějaký čas infiltroval.

Následovníci sekty odhodili i své rodné jméno a dostali nové, které sestávalo vždy ze tří vybraných písmen, spojovací samohlásky „o“ a koncovky „dy“. Když tak Applewhite v posledním videu vyjmenovává své žáky, zaznívají podivná jména jako Jwnody, Denody či Janody. Každý den museli žáci dodržovat pevně stanovený řád. Studovali tarotové karty, krystaly, jógu, ufologii či „práci s energií“. Všichni drželi stejné diety, pečovali o společnou domácnost a stejně se oblékali. Kromě cvičení byly součástí pravidel například různé diety, které Do ještě s oblibou měnil.„Prošli jsme mnoha testy, které zahrnovaly úplný půst, kdy jsme směli pít jen vodu, jindy zase jen džus, striktně vegetariánské diety, kdy jsme dlouhou dobu jedli jen zeleninu, ovocno-zeleninové diety nebo zase jen ovocné,“ vypovídá ve studii z pera Winstona Davise z Kalifornské univerzity jeden z členů sekty. „Drželi jsme tolik diet, že jsme vyčerpali knihy o dietách,“ dodává.

Napsat komentář

nehoda mp v zaloze nahled

Omračující zhoupnutí 🇧🇷

IMG 20231108 160953

Kojení 🌍