na adrese ,

Optická iluze FFDE 🇦🇺

Optický klam Flashed Face Distortion Effect (efekt zkreslení rychle se střídajících tváří) objevil v roce 2012 zcela náhodou Sean Murphy, student psychologie na University of Queensland v australském Brisbane. Sean pracoval na jednom experimentu, během kterého rychle listoval souborem fotografií tváří, srovnaných v úrovni očí. Po chvíli si všiml, že se mu začínají jevit pokřiveně až zdeformovaně. Po spolupráci s kolegy Jasonem Tangenem a Matthewem Thompsonem přišli na fenomén, který nazvali Flashed Face Distortion Effect.

Tento efekt získal 2.místo na 8.ročníku soutěže o nejlepší iluzi roku, která se konala v roce 2012 pod záštitou Vision Sciences Society. Dokument z roku 2019 ve Scientific Reports zjistil, že efekt je stejně silný, i když jsou tváře vzhůru nohama. To naznačuje, že účinek je nezávislý na funkci vnímání obličeje v lidském mozku.

Navzdory popularitě neproběhl téměř žádný výzkum toho, co iluzi způsobuje nebo jasně popisuje její fenomenologii (přesné zkoumání jevů). Má to prostě něco společného s naším periferním viděním a tím, jak náš mozek zkresluje osoby s například vysokým čelem, velkým nosem, atd.

Stačí se dívat na křížek uprostřed.

Čím je rychlost střídání obrázků větší, tím je efekt patrnější.

Napsat komentář

281123 boy stab driver facebook

Malý zabiják 🇲🇾

YouCut 20231129 100941428 thumb1

Nechytatelné střely 🇨🇦🇺🇸