na adrese ,

Odlet kosmonautů z mise Šen-čou 16 🇨🇳

Záběry z čínské vesmírné stanice Tchien-kung -TSS (umístěná na nízké oběžné dráze Země ve výšce 340–450 km), na kterých nová posádka Šen-čou 17 sleduje návrat členů mise Šen-čou 16 zpět na planetu Zemi (Šen-čou znamená v překladu „Božská loď“). Šestnáctka byla první čínskou misí, v jejíž posádce byl i civilista. Začala startem 30. května 2023 a skončila přistáním 31. října 2023. Posádku tvořili veterán Ťing Chaj-pcheng (jako první čínský kosmonaut byl už na 4.misi) a dva nováčci – armádní letecký inženýr a astronaut Ču Jang-ču a vysokoškolský učitel a vědec Kuej Chaj-čchao, který se stal navíc prvním národním civilním kosmonautem na palubě čínské kosmické lodi. Jejich úkolem bylo provádět rozsáhlé testy a experimenty na oběžné dráze v různých oblastech a očekávalo se, že dosáhnou vědeckých úspěchů na vysoké úrovni ve studiu nových kvantových jevů, vysoce přesných prostorově-časově-frekvenčních systémů, ověřování obecné relativity a původu života. Během pobytu kosmonauti uskutečnili jeden výstup do volného prostoru a ze stanice odletěli 30. října 2023 ve 12:37 UTC, tedy po pobytu zhruba o měsíc kratším, než bylo zvykem u dřívějších misí.

Novou posádku „sedmnáctky“ tvoří vojenští piloti Tchang Chung-po, Ťiang Sin-lin a Tchang Šeng-ťie. Po převzetí stanice od předchozího tria zahájili plnění úkolů své mise, k nimž patří provádění vědeckých experimentů a zajišťování údržby stanice. Podle některých zdrojů budou muset při výstupu do volného prostoru důkladně zkontrolovat solární panely TSS poté, co předběžné testy naznačují jejich mírně poškození drobnými částicemi vesmírného odpadu. Let potrvá 5 až 6 měsíců.

Transportní loď Šen-čou s celkovou délkou 8,86 m a maximálním průměrem 2,8 m je výsledkem Projektu 921. Skladá se ze třech častí: válcovitý orbitální modul s bočním průlezem, kuželovitý návratový modul s vnitřním prostorem 6 m³ a tepelným štítem, a přístrojový modul s hlavním korekčním a brzdícím motorem. Vzletová hmotnost této lodi dosahuje 7 790 kg.

Návratový modul je vybavený padákovým systémem pro přistání a záchranu během vzletu. Obsahuje i tvarované křesla, spací vaky, kuchyňku, hygienické zařízení a vědecké přístroje v orbitálním modulu. Loď je navržena pro tříčlennou posádku až na 2týdenní lety.

Napsat komentář

YouCut 20231204 115944376 thumb1

Trest pro zloděje 🇳🇬

stazeny soubor 98 thumb1

Útok na ženu před dítětem 🇷🇺