na adrese

Chytrý bagr staví kamenné zdi 🇨🇭

ŠVÝCARSKO: Federální technologický institut v Curychu vyvinul autonomní rypadlo, schopné kopat díry a stavět suché zdi z nepravidelných, několikatunových kamenů. Nazývá se HEAP (Hydraulic Excavator for an Autonomous Purpose) a váží dvanáct tun. Mezi hlavní úpravy patří instalace globálního polohového systému GNSS, inerciální měřicí jednotky (IMU) namontované na podvozku, řídicího modulu a senzorů LiDAR v kabině a rýpadlovém rameni. Pomocí senzorů může rypadlo autonomně vykreslit 3D mapu staveniště a lokalizovat stávající balvany o hmotnosti několika tun a demoliční suť. Robot pak každý balvan zvedne ze země a pomocí technologie strojového vidění odhadne jeho hmotnost a těžiště a zaznamená jeho trojrozměrný tvar. Pro určení optimální polohy každého kamene byl vyvinut algoritmus.

Stavba s využitím balvanů z místních zdrojů a odpadního betonu může mít pro určité účely významný pozitivní dopad na životní prostředí, protože snižuje uhlíkovou stopu stavby. Ačkoli se zdi z kamenů zděných na sucho tradičně používají pro příčky, terasy a opěrné zdi, jejich výroba, výpočet a ověřování jsou komplikované, což je činí méně vhodnými pro moderní výstavbu.

Ve videu výzkumníci demonstrovali tento proces výstavbou volně stojící kamenné zdi (10 × 1,7 × 4 metry) a trvalé opěrné zdi (65,5 × 1,8 × 6 metrů) integrované s roboticky tvarovanými terasami (665 metrů čtverečních). Trvalá opěrná zeď v parku Circularity se skládá z 938 jednotlivých prvků (balvanů a betonové demoliční suti, přičemž průměrná hmotnost každého z nich přesahuje 1000 kg) – což ji řadí mezi největší roboticky zhotovené stavby, které existují.

Napsat komentář

ssstwitter.com 1702736892324 thumb1

Ubodání ukrajinského vojáka 🇺🇦🇷🇺

IMG 20231217 012255

Konflikt v Mekáči 🇨🇷