na adrese

Mrtvý Benito Mussolini 🇮🇹

Benito Amilcare Andrea Mussolini (29. července 1883 Dovia – 28. dubna 1945 Giulino) byl italský premiér, politik, novinář a diktátor, spolutvůrce a zakladatel fašismu.

IMG 20231220 175539

Když už bylo jasné, že nově vytvořená Italská republika nebude mít dlouhé trvání, uprchl do Milána, odkud se už tehdy spěšně stahovala německá vojska. Zde se rozhodl vyjednávat o kapitulaci. 25.dubna 1945 opustil v doprovodu své milenky Clary Petacciové bombardovaný Milán a v koloně aut prchal do města Coma. Odtud pokračovala kolona směrem na Švýcarsko. Pak se rozhodl připojit k německému oddílu protiletecké obrany a uprchnout pod jeho ochranou do Innsbrucku, ale byli zastaveni 52. partyzánskou brigádou. Luigi Clerici Garibaldi a všichni Italové dostali příkaz zůstat na místě, zatímco Němci jeli dál. Mussolini si tedy oblékl německou uniformu a pokračoval v cestě do Donga, kde byla německá auta prohlédnuta a tak byl Mussolini nakonec objeven a zatčen. V té době už měli členové Národního osvobozovacího výboru severní Itálie o jeho dalším osudu jasno. Walter Audisio, antifašistický bojovník známý jako plukovník Valerio, dostal příkaz jej popravit. 28.dubna 1945 vtrhl Valerio do Mussoliniho ložnice v selském stavení u Bonzaniga a tvrdil, že jemu a jeho milence chce pomoci k útěku. Společně pak odjeli autem k vile Belmonte, kde s Clarou Petacciovou opustili auto a následně byli zastřeleni. Jejich mrtvá těla byla převezena do Azzony a 29.dubna pověšena hlavou dolů na nosnících rozbombardované čerpací stanice na Piazzale Loreto v Miláně. Dav mrtvolu muže, kterého dvacet let zbožňoval, zhanobil a znetvořil. Když bylo po všem, byli pohřbeni na místním hřbitově. Odtud se rakev s ostatky Benita Mussoliniho v roce 1957 stěhovala do rodného Predappia, kde byla uložena do rodinné hrobky.

Zpráva o jeho smrti a naložení s jeho mrtvým tělem měla vliv na rozhodnutí Adolfa Hitlera spáchat sebevraždu a nechat se spálit (30. dubna 1945). Zachované fotografie popraveného diktátora se znetvořenou hlavou se stopami mnoha úderů prý znechutily i končícího britského premiéra Winstona Churchilla.

DeadMussolini

Napsat komentář

IMG 20231220 135708

Nepálští nomádi 🇳🇵

IMG 20231220 205012

Bloncka na mechanickém býkovi 🇪🇸