na adrese

Nelidské podmínky na samotce Anderse Breivika 🇳🇴

NORSKO: Ve věznici Ringerike, kde je poslední dva roky držen 44letý terorista Anders Breivik, dnes začal soud s jeho stížností na kruté podmínky ve vazbě. Jde o druhou stížnost vraha 77 lidí, který se domnívá, že samotka, ve které není schopen komunikovat s nikým jiným než s právníky a vězeňským personálem, porušuje jeho práva a způsobuje mu psychické trauma. Dále se mohl stýkat s knězem, zdravotníky a donedávna i s dobrovolníkem, kterého si už však Breivik nepřeje vidět. Každý druhý týden se také na hodinu vídá se dvěma vězni. Má zakázanou korespondenci s vnějším světem. Prý má po dvanácti letech takové izolace právo zmírnit podmínky vazby, které by mu umožnily komunikovat s jinými lidmi. Izolace podle něj představuje nelidské zacházení podle Evropské úmluvy o lidských právech.

Správa věznice ukázala, v jakých podmínkách je Breivik držen. Jedná se o dvoupatrový pokoj s kuchyní, tělocvičnou s běžeckým pásem a veslařským trenažérem, TV místností a dvorkem na procházky a sportování. Breivik může chovat tři andulky a používat vězeňskou knihovnu. Dále požaduje výměnu starého Xboxu za novou konzoli. Je jediným vězněm v Norsku, který je v naprosté izolaci, ale podle zákona musí mít stejné podmínky jako ostatní.

„Stále je hrdý na to, co udělal. Stále zastává stejné ideologické názory,“ řekl Andreas Hjetland, generální prokurátor pro záležitosti občanských práv. Soudce vynese verdikt v následujících týdnech.

V roce 2011 Anders Breivik odpálil bombu ve vládní čtvrti v Oslu a zabil osm lidí. Poté se dostal do mládežnického tábora na ostrově Utøya poblíž Osla a zabil tam 69 lidí. Za což dostal v Norsku maximální trest vězení – 21 let, ale s podmínkou, že po odpykání tohoto trestu soud rozhodne, zda může být Breivik propuštěn. Věří se, že Breivik bude ve vězení doživotně. Jde o první takový případ v norské historii.

Napsat komentář

IMG 20240108 114514

New York na začátku 20.století 🇺🇸

YouCut 20240109 145949098 thumb1

Pracovní nehoda #67 🇷🇺