na adrese

USA a Velká Británie bombardují Jemen 🇾🇪

12. LEDNA 2024, Jemen: Ozbrojené síly převážně USA, také však ve spolupráci s Velkou Británií, dnes v noci napadli pozice povstaleckých vojsk skupiny Hútíů ve státě Jemen. Prozatím je hlášeno 5 mrtvých, vysoce postavených povstalců. Od začátku konfliktu Izraele s Palestinou tato převážně pirátsky zaměřená skupina zajdíjských ší’itů podniká ze solidarity k Palestině útoky na obchodní lodě v Rudém moři. Dohromady již provedli kolem 27 ozbrojených útoků na obchodní lodě v této oblasti, a to převažně řízenými protilodními střelami.

Na videu můžeme vidět počátky celého ostřelování, které začalo ostřelováním strategických objektů ve čtvrtém největším jemenském městě, Hudajda. Města Taizz a Saná byli zasaženy také. USA a Británie do akce zapojili letadla Typhoon, ponorky, ale také válečné lodě, které stříleli municí typu Tomahawk. Mnoho států se postavilo proti takovéto eskalaci konfliktu, mimo jiné také Saudská Arábie, která provádí pravidelné ostřelování Hútiů a jejich strategických pozic již od roku 2015.

Napsat komentář

YouCut 20240112 093422919 thumb1

Konec snění o Kyjevě 🇺🇦🇷🇺

DALL·E 2023 10 21 20.27.32 Photo in 4k resolution capturing a dramatic scene of Selkies from Celtic mythology emerging from the sea. The Selkies depicted as both male and femal

Selkie – napůl člověk, napůl tuleň 🇬🇧