na adrese

Start rakety Gravity-1 🇨🇳

11.ledna 2024, ČÍNA: Čínská komerční vesmírná raketa Gravity-1 (nesoucí tři družice) poprvé odstartovala z vodní platformy u pobřeží města Chaj-jang ve východočínské provincii Šan-tung.

Raketa, kterou vyvinula čínská komerční letecká společnost OrienSpace, je největší nosnou raketou na tuhé palivo na světě a první komerční raketou v zemi vybavenou přídavnými nosnými raketami. Vysoká je 30 metrů a její základní stupně a nosné rakety mají průměr 2,65 metru.

Během tříletého vývoje překonal výzkumný tým řadu technických problémů průlomovým způsobem„, uvedl Jao Sung, jeden z hlavních představitelů společnosti Orienspace. Například kloub mezi raketovými pomocnými motory a jejich základním stupněm musí mít velikost pouhého listu papíru A4, zatímco týmu se podařilo zajistit, aby vydržel tah dosahující 200 tun.

Se vzletovou hmotností přibližně 400 tun a vzletovým tahem 600 tun může vynést přibližně 6,5 tuny užitného nákladu na nízkou oběžnou dráhu Země a 4,2 tuny na sluneční synchronní dráhu ve výšce 500 km. Při jediném startu dokáže vynést 30 malých 100kilogramových družic a podniknout mise k vypuštění středně a nízkoorbitálních družicových sítí a středně velkých a i velkých kosmických nákladů.

GDj8TUEWUAASJfw

Čína tak zvýšila svou kapacitu pro realizaci vynášení družic na střední a nízkou oběžnou dráhu a rozšířila škálu nosných raket.

Napsat komentář

1 dead 1 injured following avalanche at palisades tahoe resort in olympic valley video.jpg 1

Lavina v Kalifornii 🇺🇸

YouCut 20240113 094252231 thumb1

Bacha, jedu!🇷🇺