na adrese

Výslech Viktora Kalivody 🇨🇿

Sestřih záběrů z výslechu „Lesního vraha“ Viktora Kalivody (11.září 1977, Slaný – 26.září 2010, Valdice), který v roce 2005 zastřelil tři lidi. Dne 13.října 2005 zastřelil v lese u obce Nedvědice manželský pár Františka (70 let) a Emílii Ludvíkovy (64) – oběti byly zasaženy do hrudi a podruhé z blízkosti do hlavy. O tři dny později zastřelil v lese u Malíkovic kladenského podnikatele Jaroslava Lendóciho (44), který byl na procházce se psem.

Všechny oběti byly zavražděny zbraní ráže 9 mm typu Glock. Svědci poblíž místa činu viděli zaparkovaný tmavě modrý Opel a „podezřelého“ mladého muže (v houbařské sezoně v lese bez košíku). Kriminalistům se brzy podařilo vytipovat možného pachatele Viktora Kalivodu, který vlastnil Glock a jeho matka měla tmavý Opel. Kalivoda na místech činu zanechával mnoho stop, jako by si přál, aby byl dopaden. Jeho oběti neměly mezi sebou žádnou spojitost, ani vazbu na něj.

Ráno dne 20.října 2005 byl zatčen před panelovým domem ve Slaném, kde bydlel. Kalivoda vyšel z domu s velkou sportovní taškou, ve které měl 350 nábojů a dva Glocky. Pravděpodobně chtěl provést útok v pražském metru na trase C, který plánoval a málem v minulosti i několikrát zrealizoval – tehdy se ale ještě neodhodlal vystřelit. Nestavěl se ale na odpor a úplně klidně přiznal: „Ano, byl jsem to já“. U výslechu působil chladně, nespolupracoval, svých činů nelitoval a nechtěl se bavit o motivu.

Kalivoda před soudy nejdříve o svých důvodech vůbec nemluvil, nespolupracoval ani s obhájcem. Nakonec odpověděl, že ho to prostě jen napadlo. Soudci mu dali před vynesením rozsudku třikrát možnost vyjádřit se ke všem skutkům a případně projevit lítost. Toho však nijak nevyužil, mlčení porušil až u odvolacího soudu. Promluvil o motivech a důvodech hrůzných činů. Pohnutku k vraždění mu dal údajně vnitřní hlas vražedkyně Olgy Hepnarové, kterou obdivoval. Dne 16. dubna 2006 byl podle § 219 trestního zákona odsouzen na doživotí. Dne 26. září 2010 spáchal ve valdické věznici sebevraždu – údajně se podřezal.

  • matka byla lékařka, otec pracoval v sekretariátu vedení NATO v Bruselu
  • V dětství působil tiše a nenápadně, ale uvnitř pociťoval nepochopení a osamocení
  • vystudoval gymnázium, vynikal v matematice a fyzice
  • spolužáci jej popisovali jako zamlklého, uzavřeného samotáře
  • zároveň studoval na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně a pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích – žádnou z nich nedodělal
  • opustil práci u policie a studium na policejní akademii, nakonec opustil i zaměstnání řidiče tramvaje
  • nepracoval, žil z úspor v bytě svého otce ve Slaném
  • V březnu 2004 vyhrál ve vědomostní soutěži Chcete být milionářem? 320 000 Kč, za část těchto peněz si legálně pořídil dvě zbraně Glock 34 a zásoby střeliva
  • V této době již trpěl depresemi, bloudil po noční Praze, po Nuselském mostě s úmyslem spáchat sebevraždu, skočit se ale neodvážil.
  • na podzim roku 2004 na pastvině v jižních Čechách střílel na krávy, aby posílil svoje odhodlání
  • měl IQ 130

Napsat komentář

IMG 20240115 174136

Matky a dcery #2 🌍

twitch streamer yulia bike crash viral 1024x576 1

Motonehoda streamerky 🇷🇺🇮🇩