na adrese ,

Vlčí vytí 🇺🇸

Vytí je nejznámější způsob vlčí komunikace. Většinou se ho zúčastňuje celá smečka a může být slyšet na vzdálenost více než 16 km a obsahovat až 12 různých harmonických tónů. Proto když vyje několik vlků dohromady, může se zdát, že jich je více, než kolik je skutečnost. Většinou vyjí ve stoje, ale mohou při tom i sedět nebo ležet.

Vlci vyjí z mnoha důvodů. Nejčastěji je to kvůli shromáždění smečky před lovem nebo po lovu, aby je našla ta část smečky, která se oddělila. Dalším důvodem vytí po lovu může být i oslava úspěchu. Vyjí také při poplachu (hlavně v blízkosti brlohu) a kvůli vzájemné lokalizaci např. v bouřce, nebo na neznámém území. Také aby upozornili na nebezpečí nebo volali o pomoc, například v případě, že se člen smečky ztratí nebo je zraněn. Když se vlk ztratí, jeho smečka ho podle hlasu pozná – každý jedinec má totiž vlastní specifický způsob vytí. Může to být také projev různých emocionálních stavů, jako jsou radostné vzrušení, smutek nebo frustrace (pomáhá to udržovat sociální vazbu ve smečce).

Vytí slouží také ke komunikaci mezi různými smečkami. Vlci vždy dělají přestávky dlouhé 20 – 30 minut, což umožňuje jiným smečkám poslouchat ostatní. Kdyby tuto pauzu neudělali, bylo by pro ostatní smečky těžké zjistit, kolik smeček se v oblasti nachází. To, že každý vlk vyje jinak, také pomáhá jiným smečkám zjistit, z kolika jedinců je ta která smečka složena.

Vlci vyjí během celého dne, ale nejčastěji večer nebo brzy ráno. Častější je v zimních měsících, v období páření a rozmnožování. V květnu a červnu vyjí méně často – v tomto období jsou totiž ve smečce mláďata, která jsou velmi zranitelná. Proto se smečka snaží neprozradit místo svého pobytu, aby štěňata neohrozili predátoři jako jsou medvěd nebo puma.

Vlk obecný ve videu se jmenuje Zephyr a narodil se v zajetí v rezervaci Wolf Conservation Center (WCC) v newyorském South Salemu. Na jeho vytí reagovalo asi 50 vlků, žijících v divočině v okolí rezervace.

Napsat komentář

stazeny soubor 2024 02 01T152108.287 thumb1

O fous #24 🇷🇺

VID 20240202 101358 226 thumb1

O fous #25 🇺🇦🇷🇺