na adrese ,

Rozluštěný svitek z Pompejí 🇮🇹

Itálie:Herculaneum papyri“ je přes 1800 svitků nalezených v 18. století ve „Villa of Papyri“ v Pompejích – jediné dochované knihovny antického světa. Svitky jsou ve zkamenělé podobě uchovány z doby výbuchu sopky Vesuv v roce 79 př.nl.

Před deseti měsíci byla vypsána výzva „Vesuvius Challenge“ na rozluštění svitků, ten komu se úkol podaří obdrží 700 000 USD (přes 16 miliónů korun). Toto se skutečně povedlo* trojici studentů Youssef M. Nader, Luke Farritor a Julian Schilliger, kteří k vyluštění použili umělou inteligenci „Mathematica“ a ffmpeg.

Na fotce je 15 sloupců z konce prvního svitku. Autor, pravděpodobně Epikurejský filozof Philodemus píše o muzice, jídle a o tom, jak si užívat života. V úplném konci úryvku „uráží“ své ideologické nepřátele, nejspíše Stoiky, o kterých tvrdí, že „neví co říct o potěšení a všeobecně nemají co říct“.

*Zatím bylo rozluštěno pouze asi 5% prvního svitku, ale do konce roku 2024 mají v plánu rozluštit zbytek. Byla vypsána nová výzva, na vyluštění alespoň 90% všech čtyř naskenovaných svitků. Výherce bude odměněn 100 000 USD (2,3 miliónu korun).

Villa of Papyri byla zatím exkavována pouze částečně a odborníci tipují, že v zemi se mohou ukrývat další tisíce svitků. Vědci, stojící za původní výzvou doufají, že rozluštění tohoto svitku přitáhne pozornost a zajistí další možnosti vykopávek – Elon Musk už se na twitteru vyjádřil, že The Musk Foundation tyto vykopávky bude podporovat.

Zde je přednáška od Luka, kde vysvětluje, jak se jim povedlo svitky rozluštit.

Způsob, jakým je svitek „scanován“, pomocí CT (Výpočetní tomografie).

Otitulkované video, kde Luke popisuje práci na svitku.

Napsat komentář

YouCut 20240208 174139456 thumb1

Motonehoda #58 🇻🇳

IMG 20240208 215742

Tapety na mobil #2