na adrese

Slavná selfie z Oscarů má 10 let 🇺🇸

3.března 2014, USA: Uplynulo deset let od pořízení selfie fotografie, která zbořila Twitter. Během 86.ročníku předávání Oscarů si moderátorka Ellen DeGeneres chtěla udělat selfie s Meryl Streep, která byla toho roku nominována již po osmnácté. Pak však do záběru vstoupila Julia Roberts a během pár vteřin se před objektivem vytvořila hvězdná partička.

BhxWutnCEAAtEQ6.jpg large
Celkem jde o 12 lidí (zleva): Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Ellen DeGeneres, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Peter Nyong’o a Angelina Jolie.

Elle pak snímek hodila na Twitter, kde během tří minut získal přes 80 000 retweetů. Intenzivní retweeting shodil celý Twitter na nejméně 20 minut. Ve 22:40 fotka překonala rekord ve většině dosavadních retweetů a ve 23:05 se stala prvním tweetem, který byl retweetován více než 1 milionkrát. K 5.březnu byl obrázek sdílen více než 3,25 milionkrát. Časopis Time ji označil za jednu z nejdůležitějších fotografií v historii.

8 z 12 lidí na fotce si od té doby prošlo osobním nebo kariérním neštěstím, a proto by se tato selfie dala docela dobře považovat za výchozí bod jejich temného období. Jared Leto na onom ceremoniálu dostal svého jediného Oscara, ale poté začala jeho herecká kariéra prudce upadat. Nejprve si zahrál nejneúspěšnějšího a zesměšňovaného Jokera v historii. Poté hrál ve filmech „The House of Gucci“ a „Morbius“, za které získal dvě Zlaté maliny jako nejhorší herec roku. Nyní má Jared status meme herce, který hraje směšně vymyšlené postavy ve špatně hodnocených filmech. Channing Tatum se v roce 2018 rozvedl s herečkou Jennou Dewan, se kterou byl ženatý 10 let. Meryl Streep je držitelkou oscarového rekordu v počtu nominací, ale za těchto 10 let nezískala ani jednu cenu. V roce 2023 se navíc 74letá herečka oficiálně rozvedla se sochařem Donem Gummerem, se kterým byla od roku 1978 a má s ním čtyři děti. Moderátorce Ellen DeGeneres byl v roce 2022 po 19 letech vysílání ukončen její pořad The Ellen DeGeneres Show. Důvodem byly mediální články na základě svědectví anonymních zaměstnanců, že Ellen jako moderátorka a producentka pořadu vytváří toxickou atmosféru „rasismu a zastrašování“ a také spontánně propouští lidi z maličkostí nebo z obecně nevhodných důvodů (např. že ji někdo pozdravil nebo se jí podíval do očí). Moderátorka se za své chování dvakrát omluvila (aniž by obvinění skutečně popírala) a na sociálních sítích byla označována za „nejpodlejší osobu na světě“. Kevin Spacey byl roce 2017 obviněn ze sexuálního obtěžování patnácti žen. Z toho osm s ním pracovalo na seriálu House of Cards, ze kterého byl vyhozen. Zcela vystřižen byl z filmu Všechny prachy světa a nahrazen jiným hercem, ačkoli všechny scény již byly natočeny a udílení cen Emmy stáhlo jeho nominaci za roli ve filmu House of Cards. V roce 2023 byl Spacey soudem zproštěn všech obvinění, ale jeho kariéra ještě nebyla restartována. Za všechny ty roky se objevil pouze v jednom italském filmu „Muž, který kreslil Boha“. Šťastný Bradley Cooper na fotce ještě neví, že sošku nedostane ani na tom ceremoniálu, ani na tom příštím, ani v roce 2019, ani v roce 2020, ani v roce 2022 a dokonce ani v roce 2024. Nyní má na kontě 12 nominací na Oscara a přesně 0 výher, což je mezi herci absolutní rekord. Brad Pitt a Angelina Jolie se v roce 2016 rozvedli po dvouletém manželství. Rozchod nebyl ani zdaleka přátelský, vyvolal na obou stranách řadu obvinění, spory o péči o jejich šest dětí a bouřlivé dělení majetku.

Posledních čtyř účastníků selfie (Jennifer Lawrence, Julii Roberts a stále ještě manželů Lupity a Petera Nyong’o) se kletba zatím nedotkla.

Kvůli způsobu pořízení fotografie uživatelé internetu zpochybnili záměr selfie momentu. Mnozí si všimli, že se fotilo dosud nevydaným telefonem Note 3 od společnosti Samsung, která Oscary sponzoruje. Zajímavé taky bylo to, že moderátorka Ellen DeGeneres snímek zveřejnila pomocí Twitteru pro iPhone.

Napsat komentář

ferr1.jpg 2024 04 05T203757.624

Rozstřelené Ferrari s DJem a modelkou 🇮🇹🇷🇸🇺🇦

IMG 20240406 190343

Matka vyhodila syna z 22.patra 🇨🇳