na adrese

Kyle Rittenhouse osvobozen

USA: Dnes 18letý Kyle Rittenhouse, který čelil obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha, je nevinen ve všech bodech obžaloby. Takový verdikt oznámila soudní porota, která se o případu radila více než tři dny. Porotci se v ostře sledovaném procesu přiklonili k argumentu obhajoby, že tehdy 17letý Rittenhouse střílel v oprávněné sebeobraně. Rittenhouse loni 25. srpna zastřelil 36letého Josepha Rosenbauma a o deset let mladšího Anthonyho Hubera a zranil tehdy 27letého Gaige Grosskreutze při chaotické dohře demonstrace spojené se zákrokem bílého policisty proti černochovi Jacobu Blakeovi. Následně byl obžalován mimo jiné z dvojnásobné vraždy a hrozilo mu až doživotní vězení.

Podle jeho právníků se poté, co se doslechl o místním majiteli firmy, který chtěl pomoci s obranou jeho autosalonu, spolu se svým přítelem Dominickem Davidem Blackem „vyzbrojili puškami“ a šli na dané místo. Rosenbaum zemřel, když Rittenhouse pronásledoval a snažil se mu vzít zbraň. Ten reagoval střelbou a zasáhl ho do rozkroku, zad a levé ruky. Kulky zlomily Rosenbaumovu pánev, protrhly mu pravou plíci a játra a způsobily mu další drobné rány na levém stehně a čele. Rittenhouse zůstal poblíž smrtelně zraněného Rosenbauma, začal telefonovat a bylo slyšet, jak řekl: „Právě jsem někoho zabil.“. Poté, co dorazilo více protestujících, uprchl. Rittenhouse byl následně pronásledován ulicí několika protestujícími, z nichž jeden ho zezadu udeřil do hlavy a srazil mu čepici. Krátce nato Rittenhouse zakopl a upadl na zem. Protestující řvali: „Zmlaťte ho!“ „Dostaňte ho! Čapněte toho týpka!“ a „Chyťte ho za prdel!“Jeden z mužů, kteří ho pronásledovali, vyskočil a kopnul do něj, když byl ještě na zemi. Rittenhouse dvakrát vystřelil, ale minul. Podle soudních záznamů a videozáznamů následně další účastník protestu, Anthony Huber, udeřil Rittenhouse do levého ramene skateboardem, když se mu snažil vzít zbraň. Když Huber držel pušku, Rittenhouse jednou vystřelil, zasáhl ho do hrudi, čímž došlo k protržení srdce a pravé plíce a rychlé smrti.

Gaige Grosskreutz přistoupil k Rittenhouseovi, když byl ještě na zemi, ale zastavil se a dal ruce vzhůru, když byl zastřelen Huber. Grosskreutz později potvrdil, že měl v ruce zbraň. Rittenhouse ho při dalším pohybu střelil do paže, v důsledku čehož došlo k poškození většiny dvojhlavého svalu. Rittenhouse se následně postavil na nohy a vykročil k policii s rukama vzhůru a puškou Smith & Wesson M&P AR-15 připoutanou na hrudi.

Napsat komentář

Vystrizek 2

Nebezpečný ostrůvek

IMG 20211120 114918

Koulovaná v roce 1896